Archives October 2019

Zuckerberg apara deciziile controversate ale Facebook prin alte pretexte

Daca Facebook ar fi brutarie, Mark Zuckerberg ar fi cel mai bun la copt si vandut gogosi. Pentru celebrul mogul al internetului, acest lucru vine intr-o maniera cat se poate de naturala, nu are nevoia de a depune prea multe eforturi pentru a tine un discurs in fata unei multimi in care sa faca glume despre cum compania pe care o conduce nu mai are cea mai buna reputatie. Alte ori, angajatii lui tin sa-ti aminteasca ca Facebook e si un loc bun care a facut multe pentru utilizatorii sai, cu campanii de donatii, cu toate cele necesare unui portofoliu impecabil. Corporatie in domeniul tech care sa aiba portofoliul impecabil? Da, am inceput sa ma gandesc la scenarii science-fiction pentru un moment. Ideea e ca notorietatea Facebook in acest domeniu nu o poate avea mai nou nici o alta corporatie. Chiar daca Google colecteaza adrese de e-mail si tranzactii, chiar daca Apple este acuzata de politici de monopol si anti-concurenta. Poate doar Amazonul, care are probleme mult mai grave atunci cand vine vorba despre conditiile la care isi supun angajatii din depozite. Doar ca nu vor mai functiona mult timp, aparent, pentru ca Departamentul de Justitie al Statelor Unite s-ar fi sesizat si ar fi demarat o ancheta pe numele acestor corporatii.

Dar pana atunci sa vorbim despre noul scandal in care este implicata reteaua de socializare. Spun despre noul scandal ca si cum a devenit ceva complet natural pentru ei sa fie implicati in scandaluri in ultima vreme. Dupa cum s-ar putea sa stii, Zuck a luat decizia de a nu filtra eventualele minciuni ale politicienilor, desi dispune de filtre care sa depisteze masura in care o stire este sau nu falsa. Doar ca nu-si doreste sa utilizeze aceste filtre pe oamenii politici si este o masura prin care, practic, isi bate joc pe fata de toata comunitatea Facebook. Mai ales de cea din America, ei sunt mult mai implicati politic pe retelele de socializare fata de utilizatorii din alte tari. 

Normal, decizia a cauzat controverse in America, iar Zuckerberg a decis sa se apere in stilul caracteristic. Celebrul mogul a inceput sa utilizeze un limbaj “la sentiment”, declarand sus si tare ca Facebook a fost ideea lui dintr-un vis ca oamenii sa aiba fiecare in parte cate o voce dupa razboiul din Irak. Lasand la o parte faptul ca se contrazice singur prin faptul ca ofera un monopol oamenilor politici din acest punct de vedere, Zuckerberg a mai evocat tot felul de motive pentru creerea Facebook, in nenumarate randuri.

„Imi amintesc ca am simtit ca daca mai multe persoane ar fi avut o voce prin care sa-si impartaseasca experientele, poate ca lucrurile ar fi mers altfel. Acei ani de început mi-au modelat credinta ca acordarea unei voci a tuturor da putere celor neputinciosi si impinge societatea sa fie mai buna de-a lungul timpului”, spunea Zuckerberg. In primul rand, discursul nu are nici o legatura cu decizia. In al doilea rand… mai are rost sa spun ceva pe aceasta tema?

Apple AirPods 3 s-ar putea numi “AirPods Pro” si ar urma sa fie lansate in cateva zile

Cei de la Apple se pregatesc pentru a-si lansa noul set de casti premium pentru ascultatorii iPhone si iPad. Da, este vorba despre noua pereche de AirPods, una dintre cele mai populare si mai bine vandute perechi de casti de tip earbuds de pe piata de accesorii electronice. Acestea se remarca prin calitatea de top a sunetului atat cand vine vorba de redarea unui continut audio-video sau muzica cat si atunci cand vine vorba de apeluri telefonice. Iar vestea buna este aceea ca noul set de casti ar putea fi lansat in doar cateva zile. 

Producatorul de iPhone a lansat, la inceputul acestui an, un mic “refresh” pentru AirPods, ceea ce a adus functia Siri pe interfata castilor, pregatita sa asculte si sa care ar putea fi invocata doar prin sintagma „Hey Siri” chiar in timp ce porti casca respectiva, precum si o carcasa de incarcare wireless optionala care poate fi completata folosind un covor de incarcare compatibil Qi. Dar, in afara de lumina de incarcare care se deplaseaza in partea din fata a noului caz, nu a fost nimic care sa distinga asa-numitele AirPods 2 (Apple se refera doar la noua pereche drept „AirPods”) de perechea din prima generatie.

China Economic Daily sustine ca Apple este gata sa lanseze productia la scara completa a noului sau AirPods Pro si ca o data de lansare ar putea fi programata inainte de sfarsitul lunii octombrie. Este demn de remarcat faptul ca publicatia are un istoric oarecum funios atunci cand vine vorba de zvonuri despre produse inca neanuntate, asa ca ai putea lua acest zvon cu putine indoieli. Ok, mai multe. Ar fi ok sa nu-l iei de bun decat in proportie de 10%. 

Cu toate ca Apple este foarte cunoscuta pentru a organiza un eveniment la sfarsitul acestei luni, atunci cand compania americana isi prezinta, deobicei, noua generatie de MacBook Pro cu Face ID și o tastatură reproiectată care revine la mecanismul de foarfeca – anuland controversatul mecanism Butterfly gasit pe cele mai recente notebook-uri ale celor de la Apple. 

Apple isi va lansa serviciul de streaming video Apple TV Plus la 1 noiembrie 2019, astfel incat ar avea sens ca compania americana sa-si reimprospateze si setul de casti earbuds in perioada premergatoare lansarii. De remarcat faptul ca se va lansa mai repede fata de Disney Plus, cealalala platforma de streaming care va face concurenta celor de la Netflix in urmatoarea perioada de timp. 

Cu toate ca, indiferent daca se lanseaza sau nu in urmatoarea saptamana, un lucru cert este faptul ca urmatoarele AirPod-uri au inceput sa aiba o concurenta din ce in ce mai serioasa. Microsoft va debuta Surface Earbuds in primul trimestru al anului 2020 în Marea Britanie, in timp ce Google Pixel Buds au fost dezvaluite in cadrul evenimentului de lansare al Pixel 4 de saptamana trecuta. Pe de alta parte, AirPods se confrunta, de asemenea, cu o concurenta sporita si din partea marcilor audio traditionale, precum Bose, Sony si altele. Va fi o competite acerba in acest sens, fara indoiala. 

Zuckerberg apara decizia Facebook de a permite politicienilor sa se prezinte stiri false

Directorul executiv si co-fondatorul celor de la Facebook, Mark Zuckerberg, a aparat, in cursul zilei de joi, decizia retelei de socializare de a nu trimite discursuri sau stiri de la oameni politici catre botii fact-checkers (mecanismele care verifica autenticitatea unei anumite stiri), o miscare care este sustinuta mai ales de catre democratii din Statele Unite ale Americii. „Nu cred ca majoritatea oamenilor vor sa traiasca intr-o lume in care poti posta doar lucruri pe care companiile tehnologice le considera 100% adevarate”, a spus Zuckerberg in timpul unui discurs de aproape 40 de minute la Universitatea Georgetown. Nu stiu ce vor majoritatea oamenilor, dar e imposibil sa fie un favoritism atat de fatis in politica unei retele sociale care arata ca incearca sa-si spele reputatia patata de scandaluri. 

Observatiile evidențiaza abordarea controversata a retelei de socializare in privinta discursului politic, deoarece se pare ca aceasta incearca sa ajunga la un echilibru intre libera exprimare si combaterea dezinformarii in timpul alegerilor. Ceea ce e un lucru mai mult sau mai putin imposibil, avand in vedere faptul ca balanta tinde sa fie de o parte sau alta. De asemenea, ar putea creste tensiunile dintre Facebook si oamenii politici, pe masura ce incepe campania electorala pentru alegerile prezidentiale de anul viitor. Democratii si grupurile pentru drepturile civile au criticat rapid discursul lui Zuckerberg, argumentand faptul ca compania care detine reteaua de socializare nu si-a asumat greselile sale din trecut.

Zuckerberg a spus ca a le ofera utilizatorilor o voce si a include toata lumea in politicile companiei este un lucru esential pentru tot ceea ce creeaza, comentarii care vin ca urmare a criticilor potrivit carora compania sa detine prea multa putere asupra discursului social si politic (nimic fals pana in momentul de fata). El a sustinut ca rolul platformelor tehnologice este acela de a avea o putere „descentralizata” si a oferi tuturor in egala masura posibilitatea de a se exprima. Declaratie care vine in totala contradictie cu politica pe care directorul executiv al Facebook a adoptat-o pana acum.

„Oamenii nu mai trebuie sa se bazeze pe gardienii traditionali”, a spus Zuckerberg. „Cred de fapt ca povestea mult mai importanta este despre cat de mult aceste platforme au puterea descentralizata, punand-o direct in mainile oamenilor.”, a continuat CEO-ul de la Facebook. Da, e un lucru pe care Facebook nu-l realizeaza. De asemenea, Zuckerberg a respins cu vehementa ideea de a interzice reclame politice, argumentand ca acest lucru ar favoriza persoanele implicate si oricine ar alege mass-media. Dar este o idee pe care compania a luat-o in considerare acum ceva timp, a spus Zuckerberg.

Facebook s-a confruntat cu presiuni crescande pentru depune mai multe eforturi cu scopul combaterii dezinformarii, a discursului de ura si a altui tip de continut ofensiv pe cea mai mare retea de socializare din lume, care are 2,5 miliarde de utilizatori activi lunar. De asemenea, compania se confrunta cu acuzatii ca cenzureaza discursul conservator. Facebook a negat in mod repetat aceasta acuzatie.

RISE Project a dezvaluit adevarul despre Dan Barna, presedintele USR

Romanii inca au tendinta de a se atasa prea mult de oameni politici care par la un moment dat integri. Sa fim seriosi, atunci cand vorbim despre Romania si integritate, vorbim despre doua lucruri care pur si simplu nu au aproape nici o tangenta una cu alta. Dupa cum ne-am obisnuit, atunci cand vine vorba de politica, noi romanii putem alege doar “raul mai mic”, pentru ca nu am avut niciodata alternativa unui guvern profesionist care sa creasca nivelul de trai, numarul de locuri de munca si sa se ocupe de reformereale in sistemul judiciar. Sunt printre marile necesitati pe care Romania ca tara nu le prezinta. Toti promit ca o sa se ocupe, iar la final ramane doar promisiunea. In vederea alegerilor prezidentiale, evident, promisiuinile au luat amploare din nou. Iohannis este favorit pentru castigarea unui nou mandat prin simplul fapt ca nu are o concurenta destul de buna pentru a prezenta o amenintare. Adica, sincer, daca Viorica Dancila chiar crede ca va fii “viitorul presedinte al Romaniei”, atunci inteligenta ei s-ar putea sa doboare recorduri negative. Singura solutie alternativa ar fi vazut Dan Barna, presedintele celor de la USR. 

Un fost secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene in guvernul Ciolos, independent, Barna a intrat mai adanc in politica atunci cand a fost cooptat in USR si a castigat un mandat de deputat de Sibiu la alegerile parlamentare din 2016. Dupa plecarea lui Nicusor Dan, Barna a ajuns presedinte al USR, iar alianta cu PLUS al lui Ciolos si campania “fara penali in functii publice” l-a propulsat la a avea o oarecare popularitate printre romani. Motiv pentru care a si fost desemnat candidat al aliantei USR-PLUS la alegerile prezidentiale. 

In general, USR au o imagine mixta, prin faptul ca sunt lipsiti de ideologie politica si coerenta in ideile de reforme pe care vor sa le implementeze. Insa beneficieaza de pe urma faptului ca sunt persoane relativ noi in politica romaneasca, fata de politicienii din partide precum PSD sau PNL care au un trecut patat de guvernari slabe si chiar membri care au avut adeziunea la PCR in timpul dictaturii lui Ceausescu. Imagine care a fost putin erodata de scandalul in care a fost implicata Clotilde Armand, europarlamentar si fosta candidata pentru primaria sectorului 1 impotriva lui Dan Tudorache. 

Ei bine, acum RISE Project a publicat un articol care vrea sa arate adevarul in legatura cu Dan Barna. Nu e un articol compromitator intr-un mod definitiv, insa nici nu-l pune intr-o lumina buna. Am mai spus ca a fost secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene cand era Ciolos si guvernul tehnocrat la guvernare. In aceasta functie, s-a ocupat de implementarea unor proiecte cu fonduri europene, proiecte care au esuat. Articolul nu-l da complet vinovat pentru aceasta situatie, insa ii “pune in carca” esecul prin prisma asocierii. Plus ca mai e acuzat de faptul ca a acordat consultanta pentru proiecte incapabile de dezvoltare, ca a lucrat cu prieteni si de incompatibilitate cu sora lui care a dezvoltat o firma de confectii pe bani europeni, ce a dat faliment.

Desemnarea lui Ludovic Orban ca premier si sansa de a avea un guvern PNL

Dupa cum bine stim, motiunea de cenzura a Opozitiei a pus capat unuia dintre cele mai bune guverne din istoria post-decembrista a… nu e un lucru despre care imi pot permite sa fiu sarcastic? Scuzele mele. Bun, dupa ce guvernul Dancila a fost demis printr-un efor comun din partea Opozitiei parlamentare, se anunta un haos si o criza politica in prag de alegeri parlamentare. E clar ca PSD nu mai constituie o majoritate, iar dupa iesirea ALDE de la guvernare, e mare mirare faptul ca Dancila a reusit sa stea in functie atat de mult timp. Mai ales avand in vedere faptul ca zvonuri despre caderea guvernului au inceput la scurt timp dupa ce aceasta s-a instalat in fotoliul de presedinte al PSD in locul lui Dragnea. Avem un PSD care nu mai poate constitui o majoritate parlamentara si pe care Iohannis nu mai e dispus sa-l lase sa guverneze pentru ca se afla in plina campanie electorala pentru al doilea mandat prezidential si ar fi o mutare ce i-ar incheia cariera politica. Si avem o opozitie care a rasturnat PSD doar de dragul de a o face, nefiind pregatit sa intre la guvernare.

Un USR pragmatic, care a invatat din guvernarea lui Ciolos faptul ca un PSD aflat in opozitie e cat se poate de periculos, din motive care depasesc orice ratiune umana. Un ALDE care nu e dispus sa reia nici parteneriatul cu PSD, nici sa ajunga la o alianta cu PNL (din care majoritatea membrilor se trag oricum). Un Pro Romania care nu ar sustine un guvern de dreapta, prins de nostalgie pentru fostii colegi din PSD, insa nedispus la o alianta cu partidul atata timp cat acesta este condus de Viorica Dancila. Un PMP care e prea mic pentru a avea alt rol decat cel tipic unui partid parlamentar minor aflat in opozitie si un UDMR care isi vede doar propriul interes. Si nu in ultimul rand, PNL, singurul partid care isi doreste cu tarie sa-si asume guvernarea. 

In urma unor consultari ce oricum nu-si aveau rostul, Iohannis l-a desemnat premier pe presedintele PNL, Ludovic Orban. Cum de altfel era de asteptat. Un partid cu 95 de parlamentari vrea sa intre la guvernare in conditiile in care pentru ca un cabinet sa fie investit sunt necesare 233 de voturi. Cu voturile grupului de minoritati nationale (altele decat cea maghiara), s-ar ajunge la 112 voturi. Iar partidele de opozitie au toate cerintele lor pentru a sustine un executiv PNL. In afara de Pro Romania care nu va sustine un guvern de dreapta. USR vrea initiativa cu penalii si functiile publice adoptata imediat, plus primari in doua tururi de scrutin; UDMR nu vrea primari in doua tururi de scrutin sau PMP la guvernare, ALDE nu vor nici ei un PMP la guvernare sau schimbarea legilor justitiei; PMP vrea la guvernare si minister pentru Realtia cu Republica Moldova. 

Cu alte cuvinte, e un haos in adevaratul sens al cuvantului, mai ales daca se ajunge la dizolvarea Parlamentului in prag de alegeri prezidentiale. 

S-a ajuns la un nou acord intre Uniunea Europeana si Marea Britanie privind Brexitul

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, sau Brexit, este o telenovela fara sfarsit ce dureaza inca din 2016, de la referendumul in care s-a stabilit ca Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord isi doresc iesirea uniunii statale din blocul european. Scotia a vrut sa ramana in cadrul UE, si in ciuda faptului ca un referendum pentru independenta a esuat in 2014, in cazul in care Marea Britanie iese din Uniune, scotienii sunt pregatiti pentru un nou referendum. Dar voi vorbi in detaliu si despre acest subiect. Vin stiri noi si au potentialul de a genera o situatie extrem de tensionata. Reamintesc faptul ca Regatul Unit este primul stat din Uniunea Europeana care a activat clauza de retragere din UE (art. 50), la data de 29 martie 2017. Normal, termenul pentru o retragere a Marii Britanii din Uniune este 31 octombrie 2019, insa guvernul britanic isi doreste sa ajunga la un acord de principiu cu Comisia Europeana pentru a continua sa beneficieze de drepturile de a fi un stat membru. Asta in ciuda campaniei #TakeBackControl (preluam controlul inapoi). 

Premierul britanic Boris Johnson utiliza iesirea Regatului Unit din Uniune fara acord la 31 octombrie ca o amenintare, mai mult sau mai putin, la adresa Comisiei Europene. Acum, englezii au primit exact ce si-au dorit. Un acord care sa continue sa le ofere beneficiile de care au nevoie fara a trebui sa fie un stat membru. Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord sa apartina de aceeasi zona vamale ca si Marea Britanie, doar ca provincia britanica ar urma sa pastreze regulile economice ale Uniunii pentru o perioada de patru ani in legatura cu toate bunurile, nu doar produse agricole. In cele din urma, dupa o multime de negocieri, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si Johnson au ajuns la un acord. Care urmeaza a fi dezbatut atat in Comisia Europeana, cat si in Parlamentul britanic. 

Pe fundal, sunt voci care cer independenta Scotiei

In aceste conditii, conform unor sondaje de opinie, sustinerea pentru independenta Scotiei a ajuns la un record de 50%. Nicola Sturgeon, premierul provinciei britanice, a anuntat in mai multe randuri ca un nou referendum pentru independenta s-ar apropia in cazul in care Marea Britanie ramane in Uniune. Avand in vedere scorul pro-UE inregistrat de Scotia la referendum, reprezentantii Partidului National Scotian (SNP) sustin ca rezultatele de la referendumul din 2014 nu mai sunt valabile si ca este necesara organizarea unui alt scrutin pentru a determina soarta provinciei britanice. 

45% dintre scotieni considera ca Scoția s-ar descurca mai bine din punct de vedere economic ca tara independenta in Uniunea Europeana decat ca parte a Regatului Unit, 35% nu sunt de acord; iar 20% nu stiu. Planul ar fi declararea independentei si demararea procesului pentru intrarea in Uniune (din nou). Desi chiar daca este obtinuta independenta, unele state care se confrunta cu probleme separatiste proprii (precum Spania) s-ar putea opune de frica unei astfel de miscari sa nu ofere inspiratie. E un scenariu complicat, insa in momentul de fata guvernul britanic inchide ochii la amenintarea pe care o prezinta miscarea de independenta din Scotia.

Twitter schimba regulile dupa apelurile pentru banul lui Trump

Retelele de socializare se afla intre ciocan si nicovala, fiind mai mult sau mai putin fortate sa medieze intre oamenii politici si utilizatorii platformelor lor (cel putin in conflictul dintre cele doua tabere, pentru ca de la utilizatori nu se feresc sa colecteze date). Nu se poate ajunge la un echilibru perfect in acest punct de vedere, fiecare tabara are orgoliul sau. Abordarea e diferita in functie de reteaua de socializare despre care vorbim. De exemplu, Facebook a spus ca va lua drept stiri 100% adevarate continutul postat de orice om politic de notorietate, in ciuda filtrelor sale privind stirile false. In timp ce Twitter a spus ca, daca politicienii incalca regulile platformei, tweet-urile lor vor fi puse “in carantina”, ceea ce inseamna ca utilizatorii nu pot raspunde la acesta, nu pot sa dea like-uri sau sa il distribuie.

Regulile modificate sunt un rezultat al unei presiuni reinnoite din partea democratilor (atat a politicienilor cat si a utilizatorilor care sprijina acest partid) pentru a-l indeparta pe presedintele american Donald Trump de pe platforma. Twitter a spus ca este in „interesul public” sa nu elimine tweeturile politicienilor. Insa reprezentantii retelei de socializare spun despre liderii mondiali ca nu sunt „in intregime deasupra politicilor noastre”. Cei de la Twitter au mai declarat ca: “Interactiunile directe cu colegii publici, comentariile cu privire la problemele politice din acea zi sau politica externa de sabotare a problemelor economice sau militare in general nu incalca regulile Twitter.”

Insa, reteaua sociala va lua masuri impotriva unui cont detinut de o persoana publica in cazurile in caret:

  • Acesta a amenintat un individ
  • A promovat lucruri precum terorismul sau auto-mutilarea 
  • A postat informatiile private ale altor persoane, cum ar fi un numar de telefon sau o adresa de domiciliu

O multime de oameni politici si simpatizanti democrati au inceput un val de solicitari celor de la Twitter pentru ca Trump sa primeasca ban de pe platforma pe care de altfel a criticat-o in nenumarate randuri. Printre afirmatiile democratilor, acestia sustin ca tweet-urile presedintelui Statelor Unite ameninta direct persoane. Acestia indica spre o serie de tweet-uri recente care vizeaza „denuntatorul” anonim ale carui acuzatii au starnit valul pentru demiterea presedintelui cu mai putin de un an inaintea alegerilor prezidentiale. 

In trecut, tweet-urile respective erau mai mult sau mai putin adresate unor figuri politice sau institutii cu care Trump avea ceva de impartit. Printre acestia era liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, unul fiind indreptat impotriva CNN. Cel indreptat impotriva CNN il infatisa pe presedinte la un eveniment pro-wrestling cum arunca la podea un barbat cu sigla publicatiei americane. De asemenea, mai erau si distribuiri ale unor videoclipuri de la un grup britanic de extrema dreapta. Pentru ca Donald Trump, in ciuda faptului ca este membru al Partidului Republican, este un extremist convins la urma urmei. Ideea e ca toate aceste postari au fost citate ca exemple concrete de incalcare a regulilor platformei si au fost pretextul pentru care democratii au solicitat ban pe Twitter pentru presedinte.

Noul prototip de telefon pliabil al TCL pare mai promitator decat Galaxy Fold

Telefoanele pliabile inca sunt un concept destul de complicat de realizat, in ciuda faptului ca a aparut deja de ceva vreme Galaxy Fold, iar cei de la Huawei pregatesc si ei un Mate X. Practic, o tableta (ecran cu diagonala de peste 7 inch) care se poate plia in asa fel incat sa aiba dimensiunile unui smartphone normal. Da, ar fi un telefon ideal pentru cei care isi doresc sa pot sa se deplaseze prin oras cu tableta, doar ca marile corporatii din domeniu nu dispun inca de mijloacele necesare pentru a face acest concept operational in cele mai optime conditii. Mai pe intelesul tau, sa nu existe riscul sa se rupa ecranul in timp ce-l indoi pentru ca, la urma urmei, folia care ajuta telefonul sa se plieze e confectionata din plastic. Si cu Galaxy Fold a fost o poveste destul de complicata, dupa cum bine stim, deoarece planul initial al companiei a fost sa-l lanseze in aprilie, insa in urma complicatiilor cu ecranul, acesta a aparut abia in septembrie. Oricum, prima mea impresie este ca va trebui sa treaca ceva ani pana cand sa se inventeze tehnologia perfecta pentru a duce acest concept la alt nivel. 

Insa se fac pasi in acest sens. Samsung a rezolvat in cele din urma problemele cu Galaxy Fold si l-a lansat pe piata in septembrie, cei de la Huawei pregatesc si ei un telefon pliabil pana la sfarsitul anului, iar TCL a lansat cel mai interesant prototip de smartphone pliabil vazut pana acum. Cel mai remarcabil lucru legat de prototipul celor de la TCL este acela ca balamalele se deplaseaza in direcyii diferite. DragonHinge se pliaza, ca o carte sau ca Galaxy Fold, in timp ce Butterfly Hinge se pliaza in sens invers, ceva nemaivazut pana in momentul de fata. E un lucru care ma face curios in ceea ce priveste data de lansare a telefonului respectiv (daca va fi un concept care sa aiba suficient succes pentru a aparea pe piata). La fel ca si in cazul altor telefoane pliabile, actul de pliere se simte fizic si visceral intr-un mod care ma face sa apreciez caracterul tehnic al oricarei companii care incearca sa dezvolte dispozitive ale caror ecrane se indoaie in doua. Ideea de telefon cu clapeta in varianta smartphone este una extrem de ingenioasa. Cu ecranele mari promit un ecran extins pentru citire, redare de videoclipuri, jocuri si multitasking. Insa, dupa cum spuneam, principala problema consta in faptul ca inca nu s-a gasit o tehnologie pentru a duce conceptul la un nivel mai bun. 

Acum, noul prototip de la TCL pare cel mai promitator model de telefon pliabil, mai ales pentru ca, dupa cum spuneam, modurile sale de pliere difera cu mult in comparatie cu cele ale telefoanelor pliabile lansate pana acum. Cunoscuta pentru realizarea de televizoare cu adevarat bune, la prețuri accesibile, cei de la TCL vor sa-si puna afacerea cu telefonie sub acelasi brand. Compania a descoperit deja design-urile de concept si a anuntat DragonHinge cu luni inaintea acestui efort.

Stranger Things salveaza Netflix de cele mai grave cosmaruri ale serviciului in privinta abonatilor

Daca pana acum nu parea ca Netflix ar avea motive de ingrijorare in ceea ce priveste dominatia asupra pietei de servicii video streaming, ei bine situatia s-a schimbat radical in ultimul timp. Cel putin odata cu prima scadere de abonati inregistrata semestrul trecut, alaturi de faptul ca o multime de companii tech incearca sa intre pe piata de streaming cu propriile lor servicii. Ceea ce aduce o concurenta din ce in ce mai mare pentru Netflix intr-un domeniu pe care, de altfel, compania americana l-a creat si pe care continua sa-l domine autoritar in ciuda tuturor acestor ingrijorari. Si pe care va continua sa-l domine o perioada mai lunga de timp, pentru ca in ciuda preturilor mai mici sau a ofertelor mai bune cu care ar punea veni servicii precum Apple TV Plus sau Disney Plus, Netflix e renumita mai ales pentru calitatea scenariului serialelor si filmelor ce apar pe platforma de streaming. Concurenta cu Netflix din acest punct de vedere este dificila, avand in vedere faptul ca, pana acum, compania a lansat destule seriale care au devenit populare printre abonati (desi majoritatea s-au incheiat dupa sezonul 2). 

Dintre aceste seriale putem sa vorbim despre probail cel mai de succes serial al Netflix in momentul de fata, Stranger Things. De unul singur, serialul poate ajuta platforma de tv streaming sa-si usureze din ingrijorarile care au cuprins atmosfera in cadrul companiei americane in ultima perioada de timp. Serialul retro-sci-fi a ajutat compania sa aiba o crestere la capitolul abonatii de pana la 158.33 milioane. Nu sunt exact cifrele pe care le tintea, insa sunt cifre destul de solide pentru a usura ingrijorarile in privinta cresterii altor platforme in dauna gigantului video streaming.

Aproximativ 64 de milioane de utilizatori au urmarit Stranger Things in primele patru saptamani de la lansarea noului sezon, au declarat cei de la Netflix in raportul privind  trimestrul al treilea. In general, cresterea SUA a Netflix a fost cea mai mica. Pe plan intern, Netflix nu a reusit sa stranga decat 520.000 de abonati pentru platforma de streaming pentru un total de 60,62 milioane. In comparatie, baza sa internationala de abonați a crescut cu pana la 6,26 milioane de membri, la 97,71 milioane, putin mai bine in comparatie cu cei 6,2 milioane de abonați pe care compania ii prezisese. Cu toate acestea, cresterea slaba in Statele Unite a afectat in mare parte rezultatele companiei.

Acțiunile au crescut cu pana la 7,9% la 309 de dolari, insa stocul celor de la Netflix a scazut cu pana la 18% in ultimele sase luni, pe masura ce ingrijorarile legate de cresterea abonatilor s-au reflectat asupra actiunilor companiei.

Rezultatele vin intr-un moment crucial pentru Netflix. Acum trei luni, Netflix a raportat prima scadere a abonatilor in SUA in ultimii opt ani de zile. La acea vreme, Netflix a indicat efectele persistente ale cresterii preturilor ca fiind principalul motiv pentru aceste rezultate. Insa o multime de investitorii și analisti, care urmaresc abonatii Netflix, au remarcat faptul ca raportul slab a fost un semn precoce al oboselii chiar inainte ca Netflix sa se confrunte cu unele dintre cele mai dure concurente din istoria serviciului. 

Sezonul 11 din Fortnite: “gaura neagra”, noua harta, trailer leak si multe altele

Evenimentul „The End” al Fortnite a avut loc pe 13 octombrie și, cu siguranta, s-a ridicat inaltimea asteptarilor in acest sens. Odata ce cronometrele de contorizare din joc au ajuns la zero, noua racheta pe care vizitatorul a construit-o la Dusty Depot s-a lansat catre cer, declansand o reactie in lant care, in cele din urma, a creat o gaura neagra care a aspirat totul, aparent stergand jocul. Este un lucru pe care cei de la Epic Games pe contul oficial de Twitter al jocului l-au tachinat de mai mult timp si care a fost unul dintre cele mai bune momente ale jocului, fara indoiala:

https://twitter.com/FortniteGame/status/1183435983427125254/photo/1

Poti urmari exact cum s-a intamplat evenimentul mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=CUjgndfCLkM

Acum intrebarea e in ce masura va mai continua Fortnite, pentru ca aceasta gaura neagra dureaza deja de mai mult de 24 de ore. Cu toate ca nu toata lumea este convinsa de faptul ca jocul s-a incheiat pe bune, faptul ca evenimentul cu “black hole” continua pana in prezent a alarmat intreaga comunitate de gameri Fortnite de pe Twitch si de pe alte platforme de gaming streaming. Unii percep acest lucru ca pe un eveniment, altii ca sfarsitul jocului, altii sunt panicati pentru ca se logheaza pe conturile lor insa ecranul e complet negru atunci cand isi deschid harta. Dar sa luam in considerare posibilitatea ca Fortnite sa continue, fiindca ea e si cea mai probabila de pana acum. 

In momentul de fata, viitorul Fortnite este cat se poate de neclar. Desi exista o gramada de zvonuri ca este doar o manevra pentru a tachina utilizatorii si ca, intr-adevar, urmeaza si un sezon 11. Principala dovada in acest sens este un trailer scurs pentru Fortnite: Chapter 2, care a aparut recent in mediul online, parand sa sugereze faptul ca sezonul urmator al jocului ar putea fi, pentru Fortnite, o actualizare masiva si o reinnoire din cap pana in picioare. Sau, in orice caz, mai mare decat se astepta media atunci cand au raportat acest lucru. Se vor adauga barci, o nouă harta si multe altele… Desi din partea celor de la Epic Games nu a fost nimic confirmat oficial inca. 

Mai jos poti viziona si trailerul pentru noul sezon:

Sunt multe schimbari despre care cei de la Epic Games au vorbit ca vor avea loc in noul sezon al Fortnite, deci ar fi putin cam ilogic ca jocul sa se termine in momentul de fata si tot ce au spus reprezentantii corporatiei de gaming sa fi fost o minciuna. Spre exemplu, Epic a confirmat adaugarea de roboti pentru sezonul 11. Ca dezvoltatorul va introduce in joc adversarii controlati prin inteligenta artificiala incepand din sezonul viitor. Conform Epic, acestea sunt destinate sa ajute jucătorii sa-si perfecționeze abilitatile si sa-si dezvolte strategiile; cu cat jucatorii sunt mai buni, cu atat mai putini roboti vor aparea in meciurile lor, spune dezvoltatorul.