Archives April 2020

Hackeri vietnamezi au atacat sistemele guvernamentale chinezesti pentru informatii despre COVID-19

Oficialii din domeniul de sanatate publica din intreaga lume au lucrat pentru a gasi o solutie pentru a face fata pandemiei de coronavirus – si, in unele cazuri, guvernele iau aceste date cruciale cu forta. Intr-un raport publicat in cursul zilei de miercuri, cercetatorii de la firma de securitate cibernetica FireEye au spus ca hackeri sustinuti de guvernul din Vietnam au vizat guvernul chinez pentru a strange informatii in legatura cu modul in care China a gestionat criza cauzata de COVID-19. Pentru ca China, prima tara lovita de aceasta pandemie, a reusit sa mentina sub control numarul cazurilor pana a fost depasita radical de catre o multime de alte tari. Printre care Italia si Statele Unite, care au inregistrat o multime de decese din cauza acestui virus, dar si tari ca Spania, Marea Britanie, Turcia sau Iran. In orice caz, China s-a facut remarcata pentru a fi tara la care viata a revenit la o oarecare normalitate dupa o perioada de lockdown. Cu alte cuvinte, in conditiile in care este impusa o restrictie in ceea ce priveste deplasarea de la domiciliu in intreaga lume, in China lumea si-a reluat activitatile, desi sunt voci care sustin ca viata in cel mai mare stat comunist din lume nu va mai fi niciodata la fel. Viata pe planeta in general nu va mai fi la fel dupa aceasta pandemie, dar acesta este un subiect mai larg. 

In orice caz, in contextul celor mai noi stiri it si stiri legate de coronavirus, hackeri angajati de guvernul vietnamez au incercat sa ia informatii de la guvernul chinez in legatura cu metoda prin care China a facut fata pandemiei de coronavirus. Interesant, intrucat vorbim despre doua dintre singurele tari din lume care au ramas comuniste dupa 1989. Atacurile cibernetice au vizat Ministerul de Urgenta al Chinei, precum si oficialii guvernamentali din Wuhan, unde a inceput pentru prima data pandemia de coronavirus. Prima tentativa de hacking cunoscuta s-a petrecut pe 6 ianuarie, la o zi dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat prima avertizare a focarului de boala pe care l-a provocat COVID-19. Acest atac a implicat un e-mail care continea un link de urmarire care ar fi redirectionat catre un raport in legatura cu ofertele de echipamente de birou, au spus cercetatorii de la FireEye. Linkul continea un cod care ii avertiza pe hackeri in cazul in care cineva deschide e-mailul – ceea ce ar indica ca hackerul in cauza ar fi putut fi pacalit, deschizand programe malware.

“Criza de COVID-19 reprezinta o preocupare intensa si existentiala pentru guverne, iar aerul actual de neincredere amplifica incertitudinile, incurajand colectarea de informatii la o scara ce rivalizeaza cu conflictele armate”, a declarat FireEye in raportul publicat pe aceasta tema. „Pana la incheierea acestei crize, anticipam ca spionajul cibernetic va continua sa se intensifice la nivel global”. In orice caz, aceasta neincredere in ceea ce priveste China se datoreaza mai ales faptului ca inteligenta americana a acuzat republica populara ca ar fi pastrat secreta informatii vitale in legatura cu existenta virusului. 

Parlamentul a decis ca romanii pot avea ratele amanate pe o perioada de 18 luni

Acum ceva timp, guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care ratele romanilor la banci erau amanate pana in data de 31 decembrie 2020. Actul a fost adoptat imediat in sedinta de guvern, iar OUG 37 a fost deja publicata in Monitorul Oficial, cu tot cu normele de aplicare. Evident, aceasta este o masura care a fost adoptata deja in multe alte tari cu ceva timp inaintea Romaniei. Este o masura prin care se doreste, practic, salvarea cetatenilor de la un scenariu precum acela de a fi executati silit pentru ca nu pot plati acele datorii. Iar in momentul de fata, sunt o multime de oameni care sunt in situatia in care nu vor putea plati, pentru ca se afla in somaj tehnic si nu au cum sa obtina veniturile necesare. Bancile au inceput deja sa primeasca cereri in acest sens, si trebuie mentionat faptul ca aceste cereri nu au fost putine. 

In ciuda faptului ca a intrat deja in vigoare, asa cum se intampla cu orice ordonanta de urgenta, ea trebuie sa treaca mai intai prin Parlament. Evident, aceasta ordonanta nu a fost lasata sa treaca in forma actuala, iar parlamentarii au decis ca amanarea ratelor la banci trebuie sa poata fi posibila pe o perioada de 18 luni. Ceea ce ar insemna ca romanii care si-au inghetat ratele la banci vor fi scutiti de plata pana la data de 30 octombrie 2021 in loc de 31 decembrie 2020 cum se planuia initial. Iar aceasta masura este una extrem de benefica pentru romanii care si-au facut datorii la banci, insa nu este la fel si pentru bancile in cauza. Banci a caror supravietuire se datoreaza si veniturilor respective. In momentul de fata, bancile nu mai au voie sa tipareasca bancnote sau sa produca monezi, iar situatia acestora va fi mult mai grava dupa ce va trece criza provocata de COVID-19. Se estimeaza, in contextul celor mai noi stiri it, geopolitice si economice, faptul ca lumea va intra intr-o noua criza economica mondiala. De asemenea, aceasta criza va avea efecte mult mai devastatoare ca cele pe care le-a avut criza din 2008. 

Modificarile in privinta termenului de amanare a platii nu sunt singurele care au fost aduse de catre deputatii din Parlament ordonantei de urgenta. Initial, cei care aveau deja restante de plata nu puteau beneficia de aceasta amanare. Acum, pana si debitorii care se afla in procedura de executare silita isi pot ingheta ratele pe acea perioada de 18 luni. Sau, ma rog, orice debitori care se afla intr-o procedura care implica suspendarea efectelor contractelor de credit. Perioada care, cel mai probabil, o sa le ofere unora dintre acesti datornici ocazia de a evita executarea silita. Au fost aduse modificari si in cazul firmelor, care trebuie sa faca dovada ca in aceasta perioada de pandemie au avut activitatea intrerupta partial sau total. Acestea trebuiau sa faca dovada si ca veniturile acestora au fost diminuate cu un procentaj de 25%, cel putin potrivit OUG37 in varianta emisa de guvern. Acum, cu modificarile aduse de catre Parlament, acestia trebuie sa dovedeasca ca au avut veniturile diminuate cu cel putin 15%. 

Masura cursurilor online obligatorii: de ce este o solutie prea imposibila pentru Romania?

Ministerul Educatiei a decis ca, printr-o simpla semnatura, toti elevii inscrisi in invatamantul preuniversitar, pot sa treaca la cursuri online. Este o masura care a fost adoptata de multe alte tari inaintea Romaniei, doar ca in acele tari acest lucru reprezinta o masura mult mai realizabila spre deosebire de tara noastra. Invatamantul de la orase e cum e, insa cel din mediul urban este putin spus mediocru. Vorbim despre comunitati sarace, in care oamenii isi castiga existenta pur si simplu prin intermediul agriculturii si cresterii animalelor. Comunitati in care sunt o multime de copiii care nu au posibilitatea financiara de a avea tablete, laptopuri, conexiuni la internet si alte tehnologii moderne. Sau macar ca au auzit de existenta acestora (la varsta lor, putin probabil). Insa, aparent, ministrul Educatiei, doamna Monica Anisie, se asteapta ca acesti copiii proveniti din familii sarace sa faca cumva rost de aceste dispozitive care sa-i conecteze la internet pentru ca acestia sa-si continue studiile online. Ceea ce este un lucru destul de imposibil avand in vedere nu doar circumstantele actuale, cat si diferenta de tehnologie dintre mediul urban si cel rural. Amuzant este, insa, faptul ca nu sunt nici pe departe atat de multe solutii pentru invatamantul din mediul rural sau pentru elevii care invata la seral. Desigur, acestia nu reprezinta neaparat principala preocupare in momentul de fata.

In contextul in care cele mai noi stiri it sunt in stransa legatura cu cele despre coronavirus, sunt o multime de activitati care s-au mutat in mediul online odata cu oamenii, care nu au altceva mai bun de facut in aceasta perioada. Inclusiv scoala, mai ales in strainatate, iar aceasta masura se vrea implantata si la noi. Asta in ciuda faptului ca sunt o multime de persoane care sustin faptul ca Romania nu este intocmai pregatita de a adopta o astfel de masura. Si au dreptate.Printre acestia se numara si Consiliul National al Elevilor, care a emis un comunicat oficial pe marginea acestui subiect. Comunicat in care CNE critica vehement decizia luata de doamna Anisie in cazul cursurilor de acasa, spunand despre acesta ca are caracter discriminatoriu. Intr-adevar, suna a masura luata pentru a avea in considerare doar elevii din invatamantul urban. Mai ales ca Guvernul nu va oferi absolut nici un sprijin pentru ca acei copiii din mediul rural sa beneficieze de instrumentele necesare pentru aceste cursuri online. 

„Pana la momentul actual, Ministerul Educatiei si Cercetarii a ignorat total nevoia elevilor de acces la educatia online: nu am vazut o politica ferma pentru garantarea accesului in tot acest timp. In timp ce state precum Republica Moldova, Italia, Noua Zeelanda au alocat resurse bugetare pentru a cumpara dispozitive pentru elevii din comunitati dezavantajate, desi rectificarea bugetara permitea, MEC nu a cerut fonduri. Mai mult decât atat, acum se doreste introducerea obligativitatii pentru elevi la orele online, problema cu accesul nu mai reprezinta o prioritate pentru doamna ministru”, a declarat Antonia-Laura Pup, presedintele CNE. 

Si, da, am inteles ca pana si Republica Moldova a luat mai multe masuri in acest sens ca Romania.

Initiativa Google si Apple ar putea fi lansata mai repede decat te-ai fi asteptat

Dupa cum spuneam intr-un articol anterior, Google si Apple si-au unit fortele pentru a dezvolta un sistem prin care sa poata fi monitorizata atent raspandirea coronavirus in lume. Este vorba despre un sistem care va monitoriza atat persoanele infectate cu COVID-19, cat si contactele acestora, pentru a vedea exact masura in care se poate raspandi virusul. Pentru ca sunt o multime de cazuri in care o persoana care este infectata, si fara sa fie constienta de acest lucru, se poate intalni cu o persoana neinfectata, iar virusul se va raspandi mai departe. In Romania, pana in momentul de fata, am ajuns la o cifra de 11.000 de persoane infectate, dintre care 2.478 s-au vindecat complet, iar 545 de persoane au decedat. Sunt cifre destul de ingrijoratoare in conditiile actuale, insa efectele pandemiei la noi in tara nu se compara cu cele din Statele Unite, Spania sau Marea Britanie. Preluand “stafeta” de la tari precum China si Italia, SUA este tara cea mai afectata de pandemia de coronavirus, inregistrand pana in momentul de fata 886.709 de cazuri, dintre care 85.922 de persoane s-au vindecat, insa s-a inregistrat un numar de peste 50.000 de decese. Marea Britanie este alta tara puternic afectata, cu 138.078 de cazuri, dintre care 18.738 de decese. Numarul persoanelor care s-au vindecat nu este cunoscut, insa ultimele informatii concise pe aceasta tema indica un numar mai mic de 500 de persoane, ceea ce este un fapt ingrijorator. 

In orice caz, in contextul in care cele mai noi stiri it sunt in stransa legatura cu combaterea COVID-19, Apple si Google au ales sa colaboreze pentru a dezvolta acest sistem care ar putea face mai usoare eforturile autoritatilor in aceasta directie. Si, desi sunt multe persoane care sustin ca acest sistem ar putea fi o metoda de control a celor doua companii asupra populatiei, reprezentantii celor doi giganti tech sustin faptul ca nu vor avea un control atat de mare asupra sistemului respectiv.

Se pare ca acest sistem dezvoltat de catre Apple si Google ar putea fi lansat mai repede decat s-ar fi asteptat multa lume. Initial, data de lansare a fost programata candva in mai.Insa, intr-o discutie cu comisarul UE Thierry Breton, discutie ce a avut loc in cursul zilei de miercuri, directorul executiv al Apple, Tim Cook, a declarat ca platforma va fi disponibila pentru dezvoltatori inca de pe data de 28 aprilie, potrivit publicatiei franceze Les Echos. Dezvoltatorii care lucreaza pentru autoritatile de sanatate publica din diferite tari vor putea utiliza sistemul API al celor de la Apple si Google pentru a-si construi propriile aplicatii de urmarire a contactelor. Aceste aplicatii, care sunt dezvoltate de mai multe tari, vor informa oamenii daca au luat contact cu persoane care sunt infectate cu COVID-19.

Intr-un tweet, Breton a spus ca s-a bucurat de ”un dialog bun” cu Cook, timp in care au discutat despre standardele pe care aplicatiile de urmarire ale contactelor ar trebui sa le mentina.

Trump si ideea sa de a combate coronavirus

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, este, fara indoiala, una dintre cele mai controversate personalitati din lume. Acesta si-a construit o imagine ca un lider extrem de excentric si de imprevizibil, ideile sale reusind sa uimeasca lumea in mod constant. Depinde de fiecare masura in care aceasta uimire este intr-un sens pozitiv sau negativ, insa majoritatea reactiilor la ideile presedintelui SUA au fost a puncta exact cat sunt acestea de deplasate. Prin mesaje pe Twitter sau conferinte de presa, Trump reuseste constant sa uimeasca lumea, aparand mereu pe prima pagina a site-urilor de stiri it, politice sau chiar cele despre coronavirus. Pentru ca cea mai recenta declaratie controversata a liderului de la Casa Alba este legata intocmai de combaterea virusului ce a bagat intreaga lume in carantina. 

In acest context, Trump a sustinut o conferinta de presa in care a sugerat injectarea dezinfectantilor in corpul pacientilor infectati cu COVID-19. Ceea ce ar fi o idee extraordinara… in cazul in care nu ar fi vorba despre o substanta nociva pentru corpul uman. In teorie, si clorul este tot un dezinfectant, insa daca este consumat ca bautura, sunt sanse mici ca cel care a avut curajul de a face acest lucru sa mai scape cu viata. Ceea ce uita liderul de la Casa Alba este faptul ca dezinfectantul este bun doar la suprafata pielii, si ca injectat in corp ar putea actiona ca otrava. Lucru care ar putea duce chiar la decesul persoanei respective. Evident, pentru ca este vorba despre o personalitate controversata ca Trump, ideile inovative nu s-au oprit aici, presedintele american sugerand chiar si iradierea pacientilor cu raze de lumina ultra-violete. O idee care a fost taxata imediat de catre un doctor. Adica, faptul ca razele UV sunt extrem de daunatoare pielii este un lucru cunoscut; au fost emise atat de multe avertizari meteorologice pentru zonele litorale pe timp de vara la ore la care expunerea la raze UV putea fi chiar fatala pentru oamenii expusi. 

„Vad ca dezinfectantul il poate elimina (n.r. coronavirusul) intr-un minut. Un minut. Exista o modalitate prin care am putea face asta, prin injectarea in corp sau alta modalitate de curatare? Ar fi interesant sa verificam asta. Se poate sau nu se poate. Nu sunt medic”, a declarat Donald Trump. Pai tocmai pentru ca nu e medic are aceste idei care nu au nici o legatura cu realitatea, insa sunt o multime de persoane care nu activeaza in domeniu si carora aceste idei li se par deplasate.

Ma rog, pe langa aceste opinii extrem de controversate, Trump le-a mai sugerat americanilor sa “profite la maxim de soare”, pentru ca coronavirus dispare mai rapid atunci cand un pacient infectat este explus la lumina soarelui si la temperaturi ridicate. Asta in conditiile in care lumea este blocata in carantina tocmai pentru ca virusul sa nu se raspandeasca. Sau poate americanii pot beneficia de lumina soarelui de pe balcoanele blocurilor in care stau in mediul urban. Sau in curtile lor mici ale acelor case de la periferiile oraselor. 

Uber a promis soferilor sai masti de protectie; unii inca asteapta

Uber pare a fi compania de ridesharing care a luat cele mai multe masuri pentru protectia soferilor sai pe durata acestei pandemii de coronavirus. Mai ales atunci cand ne gandim la faptul ca, acum ceva timp, gigantul in materie de transport luase decizia de a permite soferilor cu conditii medicale pre-existente sa intre in concediu medical. Avand in vedere faptul ca Uber a devenit, in timp, un serviciu mult mai folosit pentru transport spre deosebire de taxi, sunt o multime de oameni care pot fi infectati in aceste conditii atat in randul soferilor, cat si in randul pasagerilor. Iar, dupa cum bine stim, cei care sunt infectati cu coronavirus si sufera de o alta boala in acelasi timp nu . Evident, intr-un automobil, acest lucru este aproape imposibil. Oricum, in conditiile in care un numar de peste 1.400 de soferi de Uber au fost infectati cu COVID-19 sau expusi acestei boli, cei de la Uber trebuiau sa ia aceste masuri pentru a asigura protectia celorlalte persoane. 

Unele dintre aceste masuri au fost aplicate pana in momentul de fata, cea mai concreta fiind cea mentionata mai sus, in legatura cu concediul medical acordat soferilor care au deja conditii medicale si sunt expusi unui risc mai mare. Evident, a existat o anumita presiune din ce in ce mai mare pe aceste companii pentru a adopta aceste masuri, in conditiile ultimelor stiri politice, economice, sociale si stiri it in contextul pandemiei de coronavirus. Presiune datorata mai ales faptului ca a fost prima companie din sectorul ride sharing care a avut un sofer mort, Anil Subba, un sofer care locuia in Queens, New York si care a fost infectat cu COVID-19 dupa ce a transportat un pasager bolnav de la aeroport. 

Cu toate acestea, se pare ca unele dintre aceste masuri au ramas doar la stadiul de promisiuni. Uber a spus ca transporta zeci de milioane de masti catre soferi in urma cu doua saptamani. Gigantul in domeniul ride sharing a spus ca va acorda prioritate soferilor cu norma intreaga care lucreaza in orasele cel mai puternic lovite de coronavirus, precum New York si Los Angeles. Dupa care ar continua sa ofere masti de fata soferilor din alte orase din intreaga lume. In cea mai mare parte, insa, aceste promisiuni nu s-au materializat, sustin majoritatea soferilor. Grupurile de soferi din Los Angeles si New York spun ca nu au primit aceste masti. O purtatoare de cuvant a Guild Drivers Independent, care reprezinta in jur de 200.000 de soferi din zona New York, a declarat ca niciunul dintre soferii sai nu a raportat obtinerea mastilor. Un purtator de cuvant al Aliantei Soferilor Independenti, care reprezinta mii de soferi din sudul Californiei, a declarat ca doar trei soferi au raportat ca au primit aceste masti de la Uber. Doar trei soferi. 

Purtarea mastilor de protectie in timpul lucrului a devenit acum obligatorie pentru muncitorii din multe orase ale SUA, inclusiv New York si Los Angeles. Chiar si atunci cand nu este necesara, este recomandata. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a declarat la inceputul acestei luni ca toti oamenii ar trebui sa poarte masti in locuri publice pentru a limita raspandirea COVID-19, boala cauzata de coronavirus. Mai ales in conditiile in care SUA sunt cea mai afectata tara de aceasta pandemie. 

Huawei P40 Pro: cel mai bun telefon al companiei chinezesti de pana acum

Huawei P40 Pro este ultimul model premium lansat de catre compania chinezeasca de telefoane mobile si telecomunicatii. A fost lansat ca versiune “pro” a lui Huawei P40, alaturi de Huawei P40 Lite, versiunea cu specificatii mai putin performante. Desigur, P40 Pro este telefonul cel mai apreciat dintre toate cele trei, pentru hardware-ul, performanta, durata de viata a bateriei si specificatiile pe care le prezinta. Terminalul a fost lansat de curand si este o senzatie pentru site-urile de stiri despre telefoane mobile.

Specificatii

Dimensiuni: 158.2 x 72.6 x 9 mm

Greutate: 209 g 

Ecran: Display OLED, cu diagonala de 6.58 inch, rezolutia de 1200 x 2640 pixeli si raportul de aspect de 19.5:9

Procesor: HiSilicon Kirin 990 5G (7 nm+)

Memorie RAM: 8GB

Spatiu de stocare: 128GB / 256GB / 512GB 

Baterie: 4.200 mAH

Camere foto: senzor principal de 50 MP, cu diafragma f/1.9, PDAF; senzor de adancime de 40 MP, cu diafragma f/1.8; senzor telefoto de 12 MP, cu diafragma f/3.4

Camere frontale: senzor principal de 32 MP, cu diafragma f/2.2, 26mm (adancime), 1/2.8″, 0.8µm, AF; senzor de adancime IR TOF 3D

WLAN: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot

Senzori: Senzor de amprenta, accelerometru, proximitate, compas

Sistem de operare: Android 10.0; EMUI 10 cu HMS (fara serviciile Google Play)

Porturi: USB-C, difuzor 

Culori: Silver Frost, Blush Gold, Deep Sea Blue, Ice White, Black

SIM: dualSIM 

Design

Huawei P40 Pro prezinta margini usor curbate, cu colturi de metal prelungite peste ecran ca punct de sprijin. Carcasa de spate a telefonului este realizata dintr-un aliaj de sticla si metal, eleganta si confortabila la atingere. Gama cromatica in care este disponibil telefonul este una extrem de variata, sticla 3D din care este realizata carcasa de spate oferind un plus de culoare telefonului. 

Camera foto

Huawei P40 Pro are una dintre cele mai bune ansamble de game de camera foto disponibile pe piata de telefoane mobile in momentul de fata. Telefonul se descurca excelent mai ales atunci cand vine vorba despre zoom, fiind cu mult peste terminalele concurentei la acest capitol. Fotografiile si videoclipurile inregistrate de camerele telefonului sunt la cea mai buna calitate foto si video posibila. Cu toate acestea, telefonul mai are probleme la acest capitol, mai ales atunci cand vine vorba despre focalizare, unde sunt o multime de scene care nu au cel mai bun contrast intre lumina si umbra. 

Camera pentru selfie are incorporata si un senzor 3D ToF pentru identificare faciala pe langa camera propriu-zisa, intr-o configuratie asezata spre coltul din stanga al telefonului. Este o abordare complet diferita fata de notch-ul cu care s-au obisnuit smartphone-urile in ultimii ani, insa nu este complet satisfacatoare din punct de vedere al design-ului. Cat despre selfie-urile pe care le poti face cu acest telefon, P40 Pro sta mai bine la acest capitol spre deosebire de multe alte telefoane noi pe piata. 

Fostul CEO al T-Mobile, John Legere, a parasit Consiliul de Administratie al companiei

In contextul celor mai noi stiri it sau legate de companii care activeaza in acest domeniu, se pare ca T-Mobile a pierdut unul dintre oamenii care au fost importanti pentru istoria recenta a companiei. Fostul director executiv al celor de la T-Mobile, John Legere, a parasit consiliul de administratie al companiei ce ofera servicii broadband cu mai mult de o luna mai devreme decat planificase initial, „pentru a urmari alte optiuni”. Legere a anuntat consiliul de administratie, in cursul zilei de vineri, ca isi inainteaza demisia cu efect imediat, potrivit unui dosar SEC. Dupa ce a renuntat la functia de CEO al T-Mobile la 1 aprilie, Legere a fost numit membru al consiliului de administratie pana la data de 4 iunie. Cu toate acestea, se pare ca fostul director executiv al companiei nu a dorit sa-si duca pana la capat mandatul si a ales sa demisioneze inainte de termen pentru a urma si alte optiuni legate de cariera sa. “Legere a mentionat ca nu demisioneaza din cauza vreunui dezacord cu conducerea sau consiliul de administratie in legatura cu vreo problema”, au spus cei de la T-Mobile referitor la plecarea fostului director executiv din consiliul de administratie al companiei. De asemenea, Legere a mentionat in nota in care si-a inaintat demisia si faptul ca “ramane fanul numarul 1 al T-Mobile”. 

„A fost un privilegiu si o onoare sa fi condus T-Mobile in functia de CEO in ultimii sapte ani si jumatate si sa fi servit in consiliul de administratie”, a spus el. Legere a numit demisia sa „sfarsitul unei ere in adevaratul sens al cuvantului” intr-o postare pe contul de Twitter, pe care a facut-o in cursul zilei de vineri, dupa-amiaza. Legere a condus T-Mobile din septembrie 2012 pana in 1 aprilie anul acesta (interesanta fiind data pe care acesta si-a ales-o pentru a-si anunta demisia din functie). El a renunțat la functia de CEO dupa ce fuziunea T-Mobile cu Sprint s-a realizat intr-un final. Mike Sievert a preluat functia de director executiv al al T-Mobile cu o luna devreme, deoarece Legere a planuit initial sa demisioneze din functie la data de 1 mai.

Inainte de a ajunge la T-Mobile, Legere a lucrat mai intai la New England Telephone. Apoi, fostul CEO al T-Mobile a petrecut apoi aproape douazeci de ani in cadrul companiei AT&T, unde a lucrat o perioada sub comanda lui Daniel Hesse, fostul CEO al celor de la Sprint. El a ocupat functia de director general al AT&T Asia din aprilie 1994 pana in noiembrie 1997 si, de asemenea, a petrecut timp ca sef al departamentului de strategie globala si dezvoltare a afacerilor al companiei. Din 1997 pana in 1998, a ocupat functia de presedinte al AT&T Solutions. Dupa plecarea de la AT&T, Legere a lucrat ca vicepresedinte senior al Dell si presedinte al departamentului pentru Dell in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, din 1998 pana in februarie 2000. Apoi, a fost CEO al Global Crossing Asia, din februarie 2000 pana in ianuarie 2002, si CEO al Global Crossing, din octombrie 2001 pana in octombrie 2011, unde a condus organizatia spre faliment si, eventual, o cumparare a companiei de catre Level 3 Communications.

Despre noul iPhone SE 2020

iPhone SE 2020 este cel mai nou telefon lansat de catre cei de la Apple. Lansarea unui nou model mid-range (telefoane pentru bugetul redus) de catre gigantul tech a fost un subiect constant de speculatii in ultimii ani. Cu alte cuvinte, dupa lansarea iPhone SE original in martie 2016, si, in ciuda acestor speculatii, parea ca Apple a renuntat la a mai dezvolta modele in acest segment de pret. Reprezentantii companiei au evitat in mod constant sa raspunda la intrebari legate de lansarea unui astfel de dispozitiv. Chiar si la inceputul anului, atunci cand zvonurile legate de iPhone SE 2 (sau iPhone 9) au inceput sa apara din ce in ce mai mult pe site-urile de stiri despre telefoane mobile. De aceasta data, insa, zvonurile pareau a fi cat se poate de reale, avand in vedere dovezile prezentate de cei de la OnLeaks in acest sens.

iPhone SE 2020 este cel mai ieftin telefon pe care Apple l-a lansat in ultimii 4 ani, fiind disponibil la pretul de doar 400 de dolari (in jur de 1930 – 2000 de lei la noi). In conditiile in care Apple inregistrase o scadere a veniturilor prin prisma volumului mai mic de comenzi pentru iPhone-uri incepand din 2017 (situatie care s-a diminuat putin odata cu lansarea iPhone 11), era o mutare pe care compania din Copertino trebuia s-o faca pentru a creste incasarile pe partea de telefoane mobile. Pentru ca cei de la Apple au inceput sa se reorienteze, dezvoltand servicii pentru TV streaming si gaming. 

In orice caz, iPhone SE 2020 este un telefon mult mai bun decat ar putea sugera pretul la care acesta este disponibil. Acesta prezinta un ecran Retina IPS cu diagonala de 4.7 inch, un telefon mult mai mic ca dimensiuni fata de ceea ce au scos cei de la Apple in ultimii ani. La capitolul design, iPhone SE 2020 seamana cu un iPhone 8, singura diferenta majora din acest punct de vedere fiind spatele din sticla mata, introdus odata cu iPhone 11 Pro. Telefonul este alimentat de un procesor Apple A13 Bionic, ruleaza iOS 13. Prezinta o camera foto cu un senzor de 12 megapixeli si diafragma f/1.8, pe cand camera frontala are un senzor de 7 megapixeli cu diafragma de f/2.2. Bateria telefonului este de 1821 mAH, durata telefonului fiind, in general, o zi intreaga. Se incarca la 18W, iar o incarcare a bateriei de la 0 la 50% dureaza in jur de 30 de minute. Telefonul are o conexiune 4G, cu viteze de pana la 1024 Mbps pentru descarcare si 150 Mbps pentru incarcare. 

Cele mai mari avantaje in legatura cu acest telefon sunt dimensiunile sale compacte, facandu-l extrem de usor de manevrat, si hardware-ul de top. Telefonul are o performanta de invidiat, fiind capabil de a rula cele mai noi jocuri la cele mai inalte standarde fara decalaje, iar multitasking-ul este la un nivel foarte bun. Insa cel mai mare avantaj este pretul, extrem de redus fata de cel al altor terminale dezvoltate de Apple.

AT&T sufera o lovitura financiara in urma COVID-19

In contextul ultimelor stiri it in timpul pandemiei de coronavirus, in mod normal, companiile din domeniul telecom ar trebui sa aiba castiguri mai mari in aceasta perioada. Asta pentru faptul ca serverele de internet sunt din ce in ce mai solicitate in conditiile in care lumea trebuie sa stea acasa pentru a opri raspandirea virusului. In Romania, exista un proiect de lege in Parlament care propune ca plata facturilor la internet sa poata fi amanata cu 3 luni, cu scopul de a nu ingreuna greutatile financiare ale cetatenilor. Asta in conditiile in care majoritatea acestora au intrat in somaj tehnic sau si-au pierdut locurile de munca, iar felul in care se vor descurca romanii din punct de vedere financiar in aceste vremuri grele este pus sub semnul intrebarii. Principalele companii providere de internet de la noi din tara, precum Orange sau Telekom, se opun acestui proiect de lege pentru ca ar afecta considerabil bugetul acestor companii in aceasta perioada. Insa, se pare ca nu este neaparata nevoie de o lege care sa inghete plata facturilor pentru ca o astfel de companie sa incepe sa se confrunte cu probleme financiare. 

Este cazul companiei AT&T din Statele Unite. Reprezentantii companiei sustin faptul ca impactul costurilor crescande in urma declansarii pandemiei si al veniturilor publicitare in scadere ale intreprinderilor sale media pe parcursul trimestrului au rezultat venituri mult sub asteptarile oficialilor companiei. Compania a declarat ca a avut venituri in valoare de 4,61 miliarde de dolari americani, sau de 63 de centi pe actiune in primul trimestru al anului 2020. Este o scadere considerabila de la 4.86 miliarde dolari, sau 56 centi pe actiune, in acelasi trimestru acum un an. Veniturile au scazut cu 4.8%, pana la suma de 42.78 miliarde de dolari. Este o situatie pe care reprezentantii companiei nu o privesc cu prea mult optimism in viitor. Mai ales dupa trecerea perioadei de pandemie, in conditiile in care veniturile din internet sunt, in momentul de fata, singurele care tin compania pe o linie de plutire. 

AT&T este primul gigant in domeniul telecomunicatiilor din Statele Unite care si-a raportat veniturile in “epoca COVID-19”. In timp ce industria comunicatiilor wireless sau broadband a inregistrat o crestere uriasa (si deloc surprinzatoare) in timpul acestei perioade de pandemie, Hollywood-ul si industria de divertisment si televiziune au avut mult de suferit. Productiile de filme au fost inchise, iar evenimentele live precum sportul au fost anulate, ceea ce aduce pierderi semnificative din cauza diminuarii veniturilor din publicitate. Care este legatura? AT&T este o companie diferita spre deosebire de celelalte rivale din domeniul telecomunicatiilor in SUA. In ultimii ani, compania si-a extins activitatea in domeniul cinematografic si al televiziunii, incluzand studiouri de film si parcuri tematice, precum si proprietati de distributie video prin achizitionarea Time Warner. Acestea au ajuns sa reprezinte o parte semnificativa din bugetul companiei.

Astfel, cei de la AT&T au raportat ca veniturile sale au scazut cu 430 milioane dolari, sau 5 centi o acțiune, din cauza coronavirusului. S-a inregistrat o scadere a veniturilor de 600 de milioane de dolari din cauza vanzarilor mai scazute de echipamente si a veniturilor mai mici din publicitate, in mare parte din cauza amanarii evenimentelor sportive, ca turneul de baschet March Madness.