Razboiul ruso-ucrainean: Biden spune ca Putin nu poate sa ramana la putere
Ultimele update-uri atunci cand vine vorba despre razboiul dintre Rusia si Ucraina nu par sa contureze o castigatoare clara nici pana in momentul de fata, avand in vedere faptul ca statul est-european inca opune o rezistenta ferma invaziei de catre vecinul sau mai mare si mai puternic. In ultima vreme, avansul trupelor rusesti in nordul tarii a suferit o stagnare, armata ucraineana chiar lansand o contra-ofensiva prin care a reusit sa recaptureze un numar de orase si orasele ocupate de fortele invadatoare la est si vest de Kiev, si se urmareste chiar indepartarea trupelor rusesti cat mai departe posibil de capitala. Astfel, in momentul de fata, ucrainienii se pot declara victoriosi atunci cand vine vorba despre stoparea ofensivei rusesti catre Kiev, insa exista ingrijorari legate de o eventuala noua incercare a armatei ruse sa lanseze inca o ofensiva inspre capitala tarii, mai ales ca rusii se regrupeaza in Belarus. Tara in care au trupe si de pe teritoriul careia au si lansat ofensiva inspre Kiev, capturand cateva orase importante, precum Chernobylul. Intre timp, in sud, ucrainienii au reusit sa recaptureze cateva orase in jurul Mariupol, care ramane in continuare asediat in forta de catre fortele ruse. In sud, rusii au capturat o mare parte din teritoriu trimitand trupe din Crimeea, si au taiat accesul Ucrainei la Marea Azov, ocupand suficient teritoriu pentru a face legatura directa intre Crimeea si Donbas, cele doua regiuni la care Federatia Rusa are pretentii teritoriale in momentul de fata. In schimb, acum fortele rusesti sunt mai active in est, unde ucrainienii inregistreaza infrangere dupa infrangere, scopul principal fiind capturarea intregului teritoriu al obslaturilor Lugansk si Donetsk, teritoriu dorit de catre republicile autoproclamate ale acestor regiuni.
Ucraina sustine ca este dispusa sa negocieze statutul de neutralitate al tarii, si astfel sa renunte la pretentiile la a mai fi parte din NATO, cu conditia ca Rusia sa-si retraga trupele de pe teritoriul tarii. Volodimir Zelenski spune chiar ca ar fi dispus sa cedeze regiunile Lugansk si Donetsk, in ciuda faptului ca partidul din care face parte presedintele tarii ar fi impotriva unui astfel de demers. “Garantii de securitate si neutralitate, statut non-nuclear, suntem gata sa acceptam. Dar nu vrem inca o hartie in stilul memorandumului de la Budapesta”, a declarat Zelenski, facand referire la acordul semnat in 1994, atunci cand Ucraina s-a angajat sa renunte la armele nucleare de pe teritoriul sau in schimbul garantiei integritatii si suveranitatii sale de catre SUA, Marea Britanie si Rusia.
„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate ramane la putere”, a spus presedintele american Joe Biden despre omologul sau rus Vladimir Putin in timpul unui discurs la Varșovia, Polonia. Biden a vorbit despre lupta de lunga durata dintre dictatori si democrație, spunand ca „brutalitatea nu va zdrobi niciodata vointa [n.r. unui popor] de a fi liber”. El a avertizat, de asemenea, impotriva unei viitoare agresiuni a Rusiei impotriva aliatilor SUA. „Nu va ganditi sa va mutati pe un singur centimetru din teritoriul NATO”, a spus Biden. Ucraina nu este membra a aliantei NATO, dar vecina sa, Polonia, este, a subliniat Biden. Acesta a mai tinut sa puncteze si faptul ca rusii de rand nu sunt problema in toata aceasta chestiune. „Tu, poporul rus, nu esti dusmanul nostru”, a spus el. In cadrul zilei de sambata, dupa o intalnire cu refugiati ucraineni, Biden l-a numit pe Putin „macelar”. Ceea ce nu este un termen chiar exagerat avand in vedere faptul ca se deschide focul asupra civililior pe coridoare umanitare amenajate de rusi in orasele bombardate, iar cei care nu sunt ucisi sunt dusi in Rusia ca prizonieri de razboi.