Uniunea Europeana si Statele Unite au impus mai multe sanctiuni impotriva Rusiei
De curand, Rusia a invadat Ucraina, cu scopul de a “recupera” regiunile separatiste din estul acestei tari, Luhansk si Donetsk, care si-au autoproclamat independenta in 2014 intr-o maniera similara a modului in care Kosovo si-a proclamat-o fata de Serbia. Tot ca in Kosovo, a iesit un razboi civil care dureaza deja de ani de zile, iar militiile rebele au fost neutralizate in repetate randuri de catre armata ucraineana. Motiv pentru care rusii au hotarat sa invadeze tara, insa se pare ca acestia nu s-au oprit in estul Ucrainei, ci au trimis si trupe din Crimeea cu scopul de a incercui regiunea Donbass, iar anumite forte au ajuns si pana la Kiev pentru a incercui si a bombarda orasul. In momentul de fata, lupta se da pe mai multe fronturi, si nu se stie in ce masura va putea Ucraina sa reziste. Cert este faptul ca tara nu se va preda atat de usor, iar operatiunile militare rusesti din Luhansk par sa nu aiba succes. Astfel, imaginile in legatura cu situatia par sa sugereze faptul ca avansurile militiilor rusesti trimise la Harkov si Kiev au fost blocate in lupte grele, astfel incat unele coloane rusesti au fost retinute intr-o ambuscada a fortelor ucrainiene. Avansul rusilor in Donbass pare mult mai sigur, totusi. In orice caz, Statele Unite ale Americii nu par sa fie dispuse sa faca prea multe in aceasta situatie. In afara, bineinteles, de sanctiuni. In rest, e treaba rusilor si ucrainienilor cum fac cu razboiul.
Presedintele Statelor Unite, Joe Biden a anuntat, in cursul zilei de joi dupa-amiaza, ceea ce el a numit o lista „devastatoare” de sanctiuni impotriva Rusiei, in urma invaziei Ucrainei de catre statul condus de Vladimir Putin. Intr-un discurs televizat de la Casa Alba, el l-a numit pe omologul sau rus drept agresor in acest conflict. „Putin a ales acest razboi”, a spus Biden. „Iar acum el și tara lui vor suporta consecintele”.
In mod similar, si Uniunea Europeana a impus mai multe valuri de sanctiuni economice, dintre care unele sunt destinate sa ajunga personal la Putin si la oamenii din cercul sau apropiat, care, totusi, detin o multime de proprietati in Europa. Insa atat SUA, cat si aliatii sai ezita sa scoata Rusia din SWIFT, un sistem global de mesagerie securizat care leaga mii de institutii financiare – considerata o „optiune nucleara” care ar putea dauna atat Occidentului, cat si Moscovei. „Este intotdeauna o optiune”, a spus Biden reporterilor, „dar in acest moment nu este pozitia pe care restul Europei doreste sa o ia”. Normal ca nu din moment ce acest lucru ar afecta economia europeana la scara larga, dependenta acesteia de Rusia privind aprovizionarea cu petrol si gaze naturale fiind una dintre cele mai cunoscute si mai ingrijoratoare aspecte in aceasta privinta.
In urma unor discuții cu usile inchise cu liderii tarilor industrializate din G7, Biden a anuntat, in cursul zilei joi dupa-amiaza, ca sanctiunile impotriva Rusiei vor include controale stricte la export, care vor „impune un cost sever asupra economiei ruse, atat imediat, cat si in timp”. Aceste controale includ blocuri de export pentru cipuri, software si alte tehnologii, despre care Biden a spus ca ar putea afecta grav sectoarele militare si aerospatiale ale Rusiei. In plus, activele dezvoltatorului rus VEB si Promsvyazbank, o banca sustinuta de stat din Moscova, vor fi înghetate, potrivit Casei Albe, la fel ca si cele apartinand oligarhilor cu legaturi stranse cu Kremlinul. Cu toate acestea, oprirea agresiunii rusesti nu pare o idee avuta in plan de catre Biden si Statele Unite, iar Ucraina este lasata de catre toate puterile occidentale sa se apere singura in acest conflict.
Leave a Reply