Un nou proiect de lege in SUA ar face ca Facebook si Twitter sa raspunda penal pentru apartenenta politica
In America, un nou proiect de lege urmareste sa puna presiuni asupra companiilor tech pentru ca acestea sa demonstreze ca, intr-adevar, sunt neutre din punct de vedere politic. Riscul este imunitatea companiilor tehnologice asupra continutului publicat pe platformele lor. Senatorul Josh Hawley, un republican din Missouri, a introdus, miercuri, Actul de Sustinere a Asistentei pentru Cenzura Internetului, care va elimina imunitatea automata a companiilor tehnologice, prevazuta in Sectiunea 230 a Actului privind Declaratia Comunicațiilor din 1996. Aceasta sectiune protejeaza platformele online, cum ar fi Facebook si Twitter, de a raspunde penal pentru continutul postat de utilizatorii sai. Pentru a primi imunitate in temeiul noului act, companiile de tehnologie ar trebui sa se supuna unui audit extern care sa ateste Comisiei Federale pentru Comert (FCC) ca practicile lor sunt neutre din punct de vedere politic.
Acest act ar afecta numai companiile mari din domeniul tehnologiei, care sunt definite ca avand peste 30 de milioane de utilizatori lunari activi in Statele Unite, peste 300 de milioane de utilizatori lunari activi in întreaga lume si peste 500 de milioane de dolari in venituri anuale globale. Acele companii care nu vor indeplini criteriile ar primi, in continuare, imunitate automata.
“Prin sectiunea 230, companiile de tehnologie electronica obtin o afacere placuta, pe care nici o alta industrie nu o are: scutire completa de la raspunderea traditionala a editorilor in schimbul furnizarii unui forum liber de cenzura politica”, a declarat Hawley intr-un comunicat de presa. “Din pacate, si in mod asteptat, tehnologia mare nu a reusit sa-si indeplineasca propria promisiune din acord”.
Senatorul Ron Wyden, un democrat din Oregon, a introdus Actul original privind respectarea legilor privind Comunicatiile in 1996, in Camera Reprezentanților, in perioada in care a servit in Congresul Statelor Unite, la vremea respectiva. Wyden a scris miercuri ca proiectul de lege al senatorului Hawley ar reprezenta o incalcare a primului amendament si ar face din guvernul american un fel de “politie a discursului”. De asemenea, el spune ca senatorul din Missouri nu a reusit sa inteleaga articolul 230 al actului.
„Acest proiect de lege forteaza platformele sa faca o alegere imposibila: sa fie gazde reprobabile, dar Primul Amendament protejeaza libertatea discursului, sau sa pierda protectia legala care sa le permita sa modereze continut ilegal, ca traficul de fiitțe umane si extremismul violent,“ Michael Beckerman, presedinte si CEO al Internet Association, a sustinut intr-o declaratie miercuri. “Nu ar trebui sa existe vreun compromis.”
In iulie, reprezentantii Google, Facebook si Twitter au marturisit, intr-o audiere in cadrul Congresului ca respectivele companii au facut greseli cu privire la continutul publicat, dar au negat ca ar cenzura continut pentru ca apartin de o culoare politica. Desi, cel putin actiunile pasive ale Facebook atunci cand rusii s-au amestecat in alegerile prezidentiale din SUA tind sa demonstreze o cu totul alta pozitie, cel putin a Facebook daca nu a intregii social media.
In martie, presedintele american Donald Trump a acuzat retlele sociale ca sunt partinitoare fata de conservatori. Apoi, in mai, Casa Alba a lansat un site web unde oamenii pot raporta daca considera ca conturile lor de social media au fost excluse din cadrul unei platforme din cauza partasiei politice.
Leave a Reply