Cum opresti raspandirea informatiilor fake?
Coronavirusul a adus o mare agitatie atat in mediul offline, cat si online. Offline, oamenii merg si fac cumparaturi exagerate si se panicheaza pentru ca aud informatii si stiri si ii cuprinde frica si merg sa se aprovizioneze. Online, circula foarte multe informatii fake, doar ca sa te faca sa le citesti si sa le raspandesti. Dar tu cum nu ai de unde sa stii care sunt cele adevarate si care sunt cele fake, in randurile de mai jos vom aduce cateva sfaturi cu privire la aceasta nelamurire.
Primul sfat este: Opreste-te si gandeste-te. De obicei primeste informatii prin e-mail, Facebook, Twitter. Dupa ce le citesti te gandesti ca vrei sa impartasesti informatia si cu alte persoane, familia sau prietenii. Dar mai intai asigura-te ca informatiile sunt cat de cat concludente si corecte ca sa nu le oferi niste fake news. Mai citeste de atatea ori pana cand fie observi vrea nelamurire (in acest caz nu distribui mai departe), fie pana cand nu observi nicio confuzie (in acest caz poti sa trimiti mai departe).
Verifica sursa, este urmatorul sfat. Daca este o sursa precum ca, unchiul sau prietenul unui prieten spune ceva, nu este decat o informatie aiurea si nu o distribui. Daca este o sursa de la Organizatia Mondiala a Sanatatii sau Centre pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, aceea este o sursa sigura si poti sa distribui mai departe.
Puneti intrebarea “Poate sa fie o informatie fake?”. Aparitiile inseala. Se pot modifica anumite conturi astfel inca sa para ca sunt de la o organizatie, de asemenea si pozele se pot modifica. In cazul acesta trebuie sa verifici conturile si site-urile web cunoscute si de incredere. Daca nu gasesti cu usurinta stirea, inseamna ca este falsa. Majuscule si fonturile neobisnuite sunt un semn al unui fake news.
Daca este nesigur de informatie, nu o distribui. Daca ai neclaritati in continutul stirii nu o distribui pentru ca s-ar putea sa fie falsa.
Verifica fiecare informatie separat. Cand vezi o stire in care sunt de exemplu, sfaturi, analizeaza-l pe fiecare in parte si daca vreunul ti se pare dubios, nu distribui mai departe pentru ca s-ar putea sa fie o stire falsa.
Ai grija la postari emotionale. Stirile care fac apel la emotii sunt adesea false. Cand vezi postari de genul “Sfaturi pentru prevenirea viruslui” sau “Ia acest medicament pentru a preveni virusul” sunt deobicei false, pentru ca apeleaza la frica si panica oamenilor care in aceste situatii tind sa creada informatiile.
Acestea sunt sfaturile pentru a deosebi fake news-urile de informatii adevarate, pentru a incerca sa nu mai raspandim atatea stiri dintre care unele nu sunt adevraate si nu ajuta pe nimeni o minciuna. Tine cont de sfaturi si nu distribui informatii false.
Leave a Reply