Archives May 2022

Departamentul Justitiei din SUA spune ca nu va fi pe urmele hackerilor de „buna credinta”

Pentru ca da, mai nou hackerii se deosebesc intre cei de buna credinta, care ajuta guvernul si institutiile sale (i.e. serviciile secrete) in lupta cibernetica impotriva altor tari, si sunt cei care de abia asteapta sa puna mana pe o informatie ca sa ceara recompensa pentru a nu publica respectiva informatie in mediul public (hackeri ransomware) sau cei care pur si simplu sparg site-uri pentru a se distra. Aceasta noua directiva a Departamentului de Justitie din Statele Unite ale Americii vine la mai putin de un an dupa ce Curtea Suprema a restrans Legea privind frauda si abuzul informatic. Departamentul de Justiție si-a revizuit, in cursul zilei de joi, politica cu privire la legea principala anti-hacking a SUA, Legea privind frauda si abuzul informatic. Departamentul da instrucțiuni procurorilor să nu foloseasca CFAA pentru a urmari penal cercetatorii in securitate cibernetica, numiți uneori „hackeri cu palarie alba”, care au intentii bune, de a imbunatati tehnologia. Astfel, Departamentul de Justiție considera a fi hackeri de „buna-credinta” cei care isi desfasoara activitatea „intr-o maniera care este conceputa pentru a evita orice vatamare adusa persoanelor sau publicului” si in cazul in care informațiile „utilizate in primul rand pentru a promova securitatea sau siguranta clasei de dispozitive, masini sau servicii online carora le apartine computerul accesat sau cei care folosesc astfel de dispozitive, masini sau servicii online”, potrivit unui comunicat de presa emis pe data de 19 mai.

CFAA este un statut federal, promulgat in 1986, care interzice accesarea unui computer fara autorizatie sau peste autorizația data. Legea a fost mult timp criticata pentru limbajul prea larg si ambiguu cu privire la ceea ce constituie accesul autorizat la un computer protejat sau ce inseamna depasirea acestei autorizatii. Sunt multe vocile care au considerat aceasta lege ca fiind irelevanta atunci cand vine vorba despre conditiile actuale ale internetului. Revizuirea acestei politici inseamna faptul ca cercetatorii sau hackerii care pot sonda sau pirata sistemele in efortul de a identifica vulnerabilitatile astfel incat acestea sa poata fi remediate nu vor mai fi taxati conform legii, avand in vedere contributia lor la imbunatatirea sistemelor de securitate ale anumitor site-uri. Pana la urma, sunt o mutlime de companii din domeniul tech care isi angajeaza astfel de hackeri pentru a le determina vulnerabilitatile in sistemul de operare si pentru a le regla, avand in vedere faptul ca platformele acestora sunt o tinta constanta pentru hackeri, din mai multe motive. Unul dintre cele mai importante fiind faptul ca aceste companii detin date cu caracter personal ale mai multor utilizatori care le acceseaza platformele sau le folosesc dispozitivele dintr-un motiv sau altul (vorbim despre companii precum Facebook, Apple, Google, care au retele de socializare, dispozitive mobile sau motoare de cautare) .  

„Departamentul nu a fost niciodata interesat de urmarirea penala a cercetarii de buna-credinta in materie de securitate informatica ca infractiune, iar anuntul de astazi promoveaza securitatea cibernetica, oferind claritate cercetatorilor de buna-credinta in domeniul securitatii, in eliminarea vulnerabilitatilor pentru binele comun”, a declarat Lisa Monaco, procuror-general adjunct al SUA.

Pana la un caz de la Curtea Suprema care a restrans sfera de aplicare a legii in cursul anului trecut, au fost ridicate preocupari in privinta faptului ca actul ar putea permite urmarirea penala a hackerilor inclusiv pentru activitati aparent inofensive, cum ar fi partajarea unei parole Netflix sau utilizarea unui cont Zoom de serviciu pentru a efectua un apel personal. Acum s-a stabilit faptul ca nu este cazul. Noua politica intra in vigoare imediat si toti procurorii federali care doresc sa acuze cazuri in temeiul Legii privind frauda si abuzul informatic trebuie sa respecte aceasta noua lege.

Elon Musk sugereaza ca intelegerea pentru Twitter ar putea fi oprita pe masura ce se încinge batalia cu botii

Elon Musk este seful Tesla, SpaceX si urmeaza sa devina si cel al Twitter. Sau nu. Considerat cel mai bogat om din lume la ora actuala, Musk pare sa faca cativa pasi in spate atunci cand vine vorba despre preluarea celei mai populare retele sociale din Statele Unite, pentru care acesta intentiona sa plateasca o suma colosala, 44 de miliarde de dolari. Motivul este unul cat se poate de interesant. Elon Musk a declarat, in cursul zilei de marti, ca afacerea sa de 44 de miliarde de dolari pentru cumpararea Twitter „nu poate merge mai departe” pana cand compania nu-si susține estimarea privind botii prezenti pe platforma, aceasta fiind cea mai recenta escaladare a conflictului sau cu actuala conducere a retelei de de socializare. Interesant fiind faptul ca Musk este, in prezent, si actionarul cu cel mai mare pachet de actiuni in cadrul consiliului de administratie al Twitter, inainte de achizitionarea completa a companiei cumparand 9% din actiunile acesteia. Intr-un tweet, Musk si-a reiterat scepticismul fata de estimarea companiei ca mai puțin de 5% dintre utilizatorii sai zilnici sunt conturi false sau spam. „Oferta mea s-a bazat pe exactitatea dosarelor Twitter ale SEC”, a spus el, cerand dovezi concrete in ceea ce priveste corectitudinea estimarilor companiei. Antreprenorul a sugerat ca pana la 20% dintre utilizatorii platformei sunt boti. El nu a oferit o metodologie pentru estimarea sa, desi aceasta se potriveste cu un raport al celor de la SparkToro, o firma de cercetare. 

Comentariul a fost urmat de aparitia lui Musk, in cursul zilei de luni, la o conferinta de la Miami, la care a spus ca o intelegere la un pret mai mic nu este „in afara discuției”, potrivit Bloomberg News. Saptamana trecuta, el a scris pe Twitter ca acordul, care include o taxa de reziliere de 1 miliard de dolari, a fost pus „temporar in asteptare”. Volumul de replici a starnit asteptari ca afacerea, care a avut deja o serie de rasturnari de situatie asemanatoare unei telenovele, ar putea sa nu fie finalizata. Luni, actiunile Twitter au scăzut cu peste 8% și au continuat sa scada si in cursul zilei de marti. Twitter se tranzactioneaza acum la 37,23 de dolari, mult sub cei 54,20 de dolari la care Musk si consiliul de administrație al companiei fusesera de acord. 

Contactati pentru comentarii din partea presei americane, un avocat care il reprezinta pe Musk nu a raspuns unei astfel de solicitari din partea publicatiei CNET. Cei de la Twitter au refuzat sa comenteze.

Tot in cursul zilei de marti, Twitter a depus o declaratie preliminara cu privire la intelegere. Compania „s-a angajat sa finalizeze tranzactia la pretul si conditiile convenite cat mai repede posibil”, se arată intr-un comunicat. Dan Ives, analist la Wedbush Securities, estimeaza ca tranzactia, asa cum este in prezent, are o sansa de mai puțin de 50% sa fie incheiata. „Elefantul din camera consiliului Twitter este Musk care poate pleca pentru o taxa de 1 miliard de dolari… taxa de despartire… si poate cita problema botului/contului fals drept motiv”, a scris Ives intr-o nota. El a adaugat ca o rupere a acordului va fi probabil contestata de Twitter in instanta.

Musk, care are peste 93 de milioane de urmaritori pe reteaua de socializare, a criticat politicile de moderare ale Twitter, in special incapacitatea acestuia de a controla numarul de boti. Una dintre ideile sale pentru a aborda problema este autentificarea tuturor utilizatorilor umani ai platformei. De asemenea, vrea sa relaxeze regulile Twitter care limiteaza anumite discursuri, un plan care ar include si restabilirea contului utilizatorului interzis al fostului presedinte Donald Trump, care a luat ban la scurt timp in urma evenimentelor sangeroase de la Capitoliu in cursul anului trecut.

Mark Zuckerberg tocmai a aratat cum va functiona urmatoarea casca de realitate mixta de la Meta

Urmatoarea casca VR de la Meta, dupa Quest 2 va fi ceva numit, deocamdata, Project Cambria. Este un set de casti axat pe realitate mixta, care va fi lansat candva in 2022, iar CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, tocmai a demonstrat pentru prima data cum va functiona. Spre deosebire de castile AR precum HoloLens 2 si Magic Leap 2, care au lentile transparente si straturile de imagini holografice semitransparente deasupra, Meta Cambria este o casca VR care foloseste camere mai avansate pentru a trece video color si a amesteca VR live. Quest 2 existent poate face acest lucru intr-o oarecare masura, dar cu videoclipuri granulare alb-negru. Meta Cambria va oferi videoclipuri color de rezolutie mai mare pentru a face experienta mai realista si mai utila. Prima privire la realitatea mixta pe urmatorul nostru casti cu nume de cod Project Cambria. Aceasta demonstratie a fost creata folosind Platforma Prezenta, pe care am construit-o pentru a ajuta dezvoltatorii sa construiasca experiente de realitate mixta care imbina lumile fizice si virtuale. Demo-ul, numit „The World Beyond”, va fi disponibil in curand pe App Lab. Este o versiune imbunatatita, mai ales cu trecerea in culori complete si cu celelalte tehnologii avansate pe care le adaugam la Project Cambria. Mai multe detalii in curand.

Tehnologia a existat inainte, dar in castile profesionale de ultima generatie. Am incercat Varjo XR-3, un dispozitiv VR echipat cu lidar care combina fluxurile video cu VR pentru a obține efecte AR surprinzator de convingatoare. Meta pare sa dezvolte castile Cambria pentru ca acestea sa fie folosite in scopuri profesionale. Zuckerberg sugereaza, de asemenea, utilizarea sa pentru fitness si pentru extinderea monitoarelor virtuale pentru munca. Intr-o conversatie cu publicatia americana CNET in cursul anului trecut, Zuckerberg a spus ca acest set de casti orientat catre profesionisti ar ajuta, de asemenea, la construirea viziunii sale despre un metavers de lucru. Intre timp, Meta va permite dezvoltarea de aplicatii de realitate mixta prin ceea ce numeste Platforma sa Prezenta, care va permite dezvoltarea incrucisata a experientelor pentru Quest 2 si castile de noua generatie. Quest 2 poate face realitate mixta, desi intr-o forma de calitate inferioara, cu ideea ca aceste aplicatii vor functiona, in cele din urma, pe Cambria la o calitate superioara atunci cand aceasta va fi lansata.

Zuckerberg a anunțat, de asemenea, ca o aplicație demonstrativa de realitate mixta, numita The World Beyond, va fi disponibila in curand pentru descarcare in App Lab al Quest 2. Aplicatia, care a fost anuntata scurt la conferinta Connect de anul trecut, arata ca o modalitate de a explora ce ar putea face realitatea mixta pe castile VR.

BeReal ar putea fi Wordle, varianta social media

Nu am intalnit niciodata un apel la autenticitate pe care să nu-l contest. Asa ca, atunci cand am auzit pentru prima data de o noua aplicatie de socializare numita BeReal, am stiut ca trebuie s-o incerc. Aplicatia, al carui nume nu e doar o oferta pentru realitate, ci si un imperativ, se autoproclama „anti-Instagram”. Este nevoie de conceptul de baza al „gramului — un flux de defilare fara sfarsit al fotografiilor din felul de viața ale prietenilor tai — si il reinnoieste in ceva mai gamificat și (putin) mai putin fals. In ultimul timp, a devenit extrem de popular in randul mulțimii Gen Z. Iata cum funcționeaza: in fiecare zi, la un moment aleatoriu si imprevizibil, aplicatia BeReal va trimite tie si tuturor celorlalti din aplicație o notificare push: este „Time to BeReal”. Apoi aveti doua minute pentru a face o fotografie simultan folosind atat camera frontala, cat si cea de spate si pentru a publica pozele acestea live. Daca nu postezi, nu te poți uita nici la postarile prietenilor tai. Dacă postezi cu intarziere (sau repeți fotografia de mai multe ori pentru a obtine unghiul corect), aplicatia le va da de stire si prietenilor tai de acest lucru. In momentul in care apare aceeasi notificare a doua zi, fotografiile anterioare ale tuturor dispar.

Gamificarea vine din retinerea postarii o data pe zi de la BeReal; autenticitatea vine din faptul ca nu poti alege unde sau cand sa postezi si nu poti folosi un filtru pentru a-ti netezi pielea sau a corecta culoarea paini tale cu avocado sau orice altceva. De fapt, suna mai mult a un fel de Wordle: o pauza de doua minute de la zi pentru a finaliza o mica sarcina distractiva pe telefon inainte de a reveni la grind sau la doomscroll sau, cel mai probabil, la una dintre celelalte aplicatii de socializare. Si, in mod esential, la fel ca Wordle, BeReal poate fi “utilizat” doar o data pe zi.

Cum este sa folosesti BeReal

Am inceput recrutarea distribuind aplicatia in cateva dintre chaturile mele de grup existente. Am banuit ca aceasta aplicatie ar fi mai mult o activitate de grup distractiva decat o retea sociala in adevaratul sens al cuvantului, din acelasi motiv pentru care uneori inca schimb rezultatele Wordle (sau Worldle, Heardle sau Antiwordle) peste text. Nefiind eu insumi membru al Generatiei Z, stiam ca va fi dificil sa conving destui prieteni sa mi se alature. Invitatiile mele au avut o rata de succes de aproximativ 50%. Un prieten nu a reusit sa treaca de paranoia obisnuita a instruirii AI in jurul aplicatiilor inovatoare de partajare a fotografiilor. Un alt prieten spunea ca: „Pare o capcana”. Prietenii care au muscat momeala au inceput sa posteze, adesea fotografii cu laptopurile lor sau cu pisici sau pudra de proteine. De cele mai multe ori, fotografiile mele cu camera frontala BeReal erau nemagulitoare cu chipul meu obosit si morocanos. Odata, am postat aceeasi vedere de pe balcon pe care a postat-o ​​pe Instagram un invitat la cina (si am filtrat-o). Al lui arata cu siguranta mai bine.

Din punct de vedere tehnic, nu poți castiga BeReal la fel ca si la Wordle, dar in curand am ajuns sa inteleg satisfactia deosebita de a obtine trifecta: surprinderea unui tablou interesant, realizarea unui selfie si postarea acestora la timp. Exista si un element de noroc, daca se intampla sa fii undeva mai fancy atunci cand este timpul si nu pe canapea sau, asa cum se temea unul dintre prietenii mei, pe toaleta.

Verizon, T-Mobile si incercarea de a inlocui internetul prin cablu cu 5G

Romania este o tara prea mica pentru a se gandi la 5G mai mult decat la un stadiu rudimentar. Pe langa faptul ca de abia exista acoperire in mare parte a tarii pentru retelele 3G si 4G, care se afla in functiune de ani buni (deci la 5G nici nu putem vorbi despre o prea mare acoperire in afara Bucurestiului), a fost si un scandal recent in privinta furnizorului pentru ca premierului Ciuca nu i-a mai convenit Nokia si i-au schimbat pe finlandezi cu suedezii de la Ericcson. Oricum, 5G in general este un concept departe de a fi intr-o stare perfecta de functionalitate, si asta este o chestiune dovedita intr-o gramada de tari. Coreea de Sud ar fi cam singura tara care, in momentul de fata, ar oferi servicii 5G la calitatea promisa, dar asta si pentru ca au fost cam primii care au implementat noua retea de date mobile. La scurt timp dupa coreeni, a fost si randul Statelor Unite, pentru ca na, cateodata ai impresia ca America este centrul acestei planete, iar restul tarilor lumii sunt locatii secundare. Doar ca nici la americani nu este cine stie ce satisfacatoare oferta 5G, cu retelele mobile care se chinuie sa ofere un internet mai rapid fara a avea prea mare succes in acest sens. 

Din ce in ce mai multi americani renunta la serviciile de internet si televiziune prin cablu de la Spectrum, o traditie la ei in tara, pentru a imbratisat viitorul: 5G. Urmatoarea generatie de date mobile si internet wireless a fost etichetata ca fiind o potentiala solutie pentru multe dintre actualele probleme ale internetului in ziua de azi, dar unul dintre succesele sale timpurii, cel putin pe piata din State, a fost sa ofere concurenta unor companii precum Comcast Xfinity, Charter Spectrum, Altice’s Optimum, AT&T si Verizon Fios. Astfel incat au inceput si prin America sa se ridice companiile mai mici prin faptul ca ofera servicii 5G mai ieftine sau mai calitative in comparatie cu marile companii ca na, la ei este posibil, nu ca la noi unde Nokia da in judecata guvernul pentru ca renunta brusc si fara justificare la serviciile lor. Dupa cateva saptamani in care jurnalistii americani au incercat pachetele T-Mobile si Verizon, doua dintre cele mai celebre companii din acest domeniu in America, la 50 de dolari pe luna, ambele au prezentat o gramada de promisiuni in legatura cu un internet mai rapid si cu o acoperire mai larga… multe dintre acestea ramanand, evident, doar la stadiul de promisiuni. 

Potrivit unui raport recent Opensignal, T-Mobile, Verizon și AT&T arata destul de prost in diferite valori care masoara performanta lor 5G. La Verizon o problema majora a reprezentat-o perioada de timp in care utilizatorii puteau gasi semnal 5G în rețeaua sa. Cei de la T-Mobile s-au descurcat mult mai bine in aceasta privinta, insa reteaua de 600 MHz a companiei a avut cea mai slaba viteza de descarcare, urmata indeaproape de AT&T. „Rețelele 5G de bandă joasa ale AT&T si T-Mobile au inregistrat viteze medii de descarcare de 59,3 Mbps si, respectiv, 47,5 Mbps”, a descoperit Opensignal.

„Există modalitati de a furniza 5G care nu ofera vitezele sau latența definite de 3GPP”, a spus Walt Piecyk, analist la LightShed Partners. In ceea ce privește vitezele raportate de Opensignal pe rețeaua de 600 MHz a T-Mobile, Piecyk a spus: „47 Mbps nu este intocmai lucrul la care se gandeau oamenii din industrie atunci cand defineau 5G. Cu toate acestea, acesta este traficul care trece printr-un radio 5G NR.” Cu alte cuvinte, 5G este un vis imposibil in momentul de fata. 

Cel mai bun serviciu de streaming din 2022: Netflix, Disney Plus, HBO Max, Hulu, Starz si altele

Serviciile de video streaming au inceput sa ocupe din ce in ce mai mult piata online, avand in vedere faptul ca o multime de utilizatori prefera un pachet intreg de filme pentru 10 dolari alternativei de a le descarca manual si ilegal prin torente (multe site-uri de torente fiind si date jos odata ce au fost depistate tocmai din cauza licentelor pentru filmele sau aplicatiile pe care le puneau la dispozitie publicului larg) sau de a le viziona pe site-uri de filme unde calitatea player-ului este una indoielnica in cel mai bun caz. Ca o consecinta directa a cresterii influentei Netflix in comparatie cu site-urile de torente, in ultimii trei ani, ni s-au oferit mult mai multe optiuni de servicii de streaming TV ca niciodata. Cu asta vine un buget de abonament de streaming care fie crește, fie se micsoreaza, in funcție de care merita timpul si banii. Iar concurenta este acerba intre aceste servicii care au intrat pe piata pentru a face concurenta celor de la Netflix. Alegerile tale depind probabil de serialele si filmele originale pe care le doresti, de cat de important este pentru tine un catalog retro de emisiuni TV live, daca trebuie sa iei in considerare copiii, colegii de camera sau fanii sportului si, bineinteles, bugetul dvs. 

Netflix

Este un motiv pentru care Netflix a devenit prescurtare pentru streaming in general. Serviciul veteran a evoluat in serviciul de streaming de top, care este un must-have in 2022. Cand seriale originale precum Stranger Things, Bridgerton sau Ozark, acestea capteaza atentia a milioane de spectatori, impreuna cu laude si premii critice, oferindu-ne cele mai apropiate. conversatiile pe care le avem in prezent. In timp ce Netflix a pierdut cateva titluri majore din back-catalog in dauna altor platforme (in special serialele TV favorite The Office to Peacock și Friends to HBO Max), serviciul de streaming ofera inca o mare varietate de emisiuni de retea familiare si mai multe seriale, filme originale, documentare si programe speciale in comparatie cu oricare dintre concurentii sai. 

Disney Plus

Disney Plus este cel mai apropiat concurent al Netflix – din motive intemeiate. Platforma de streaming a fost lansata la sfarsitul anului 2019 si a strans aproape 130 de milioane de abonati. Este singurul loc in care poti transmite live marea majoritate a bibliotecilor Disney si Pixar, impreuna cu fiecare film Star Wars, filme Marvel si noi emisiuni TV originale, continut National Geographic si 31 de sezoane din The Simpsons. In timp ce The Mandalorian a fost primul sau serial de succes, gama sa de spectacole Marvel, inclusiv WandaVision, Loki si Moon Knight, au atras de atunci milioane de spectatori. Functii precum Turning Red, Encanto si The Beatles: Get Back au castigat recenzii excelente. In plus, in urmatorii ani vor veni mult mai multe programe originale Star Wars si Marvel.

Hulu

Pentru 7 dolari pe luna (cu reclame), Hulu este o completare perfecta si un contrapunct pentru Netflix. Gama de canale are o mare varietate de emisiuni familiare de la retele precum ABC, Fox si CBS, pe care le puteti viziona la scurt timp dupa difuzare (spre deosebire de Netflix), precum si un catalog tot mai mare de seriale originale, apreciate de critici, cum ar fi Povestea Handmaids si PEN15.  

HBO Max

HBO Max este o aplicatie bine conceputa, plina de emisiuni TV si filme populare. Are intreaga biblioteca a HBO, titluri DC Universe, alaturi de favorite precum Friends, Rick and Morty, Sesame Street, filmele Lord of the Rings si aproape fiecare film de la Studio Ghibli. In 2021, a fost singurul serviciu de streaming care a debutat filme in aceeasi zi cu cinematografele fara costuri suplimentare, inclusiv Dune, The Matrix Resurrections si King Richard.