Google, Facebook si Snapchat vor lucra cu o organizatie pentru a limita continutul de auto-mutilare pe platformele lor
Intr-un efort din a limita raspandirea continutului ce prezinta auto-mutilarea, giganti tehnici precum Google, Facebook si Snapchat, vor lucra impreuna cu expertii organizatiei non-profit britance Samaritians, care se ocupa cu consiliere pentru prevenirea sinuciderilor. Secretarul de sanatate al Marii Britanii, Matt Hancock, va anunta o initiativa comuna luni, in cadrul unei sedinte a Parlamentului britanic. Noua colaborare face parte dintr-un efort al guvernului de la Londra pentru a opri companiile de social media din a permite pe platformele lor continut daunator in precum terorismul, abuzul asupra copiilor, auto-vatamarea si sinuciderea, pe fondul ingrijorarilor in ceea ce priveste relevanta crescanda a acestui continut printre tinerii cu probleme depresive ce folosesc aceste retele sociale.
Acest continut influenteaza o multime de tineri
Intr-un caz mai recent viral, tatal adolescentului Molly Russell a sustinut ca fiul sau s-a sinucis si din cauza imaginilor de auto-vatamare privite pe care acesta le privise pe social media. Ulterior, cei de la Instagram au acceptat sa inlature toate imaginile grafice ale auto-mutilarii, dupa ce au ramas ignoranti in privinta acestui subiect sensibil timp de ani de zile. Intr-un dosar recent in privinta hartuirii in mediul online, ministrii din guvernul britanic au declarat ca vor lucra la dezvoltarea unui sistem de supraveghere independent si ca vor emite legi pentru a putea sa-i traga la raspundere, din punct de vedere penal, pe personalitatile din conducerea acestor companii de social media. Ar fi o initiativa excelenta in cazul in care s-ar adopta aceasta lege.
Dar, in conditiile in care ministrii asteapta decizia legislativului de la Londra, ar putea dura mai multe luni sau chiar mai multi ani pentru ca propunerile sa devina legi. Ca un fel de palida consolare, reprezentantii guvernului britanic au declarat faptul ca sunt dornici sa gaseasca modalitati de a forta o schimbare a comportamentului gigantilor tehnici pana se implementeaza aceste initiative legislative. Intr-adevar, guvernul Marii Britanii va putea forta mana unor companii cu platforme ce au utilizatori in intreaga lume, la fel de usor cum Facebook va deveni o retea sociala care sa puna accent pe confidentialitatea utilzatorilor sai.
Pana in momentul in care se va realiza o initiativa mai concreta in acest caz, colaborarea cu Samiritians ar trebui sa adune dovezi de la utilizatorii din mediul online cu experienta directa in probleme de sanatate mintala, sinucidere și auto-mutilare pentru a se asigure ca au parte de raspiunsuri rapide si concrete de la companiile social media in ceea ce priveste eficienta masurilor acestora pentru eradicarea continutului daunator pe platformele companiilor respective. O raza de speranta cum nu a mai vazut lumea internetului, ce pot spune.
Ruth Sutherland, directorul executiv al Samaritians, a declarat: “Acest parteneriat marcheaza un angajament colectiv de a invata mai multe despre aceste probleme, de a acumula cunostinte prin intermediul unor cercetari si de a implementa schimbari care pot salva vieti in cele din urma”. Ea a adaugat: “Nu exista o solutie concreta care sa protejeze publicul de continutul de auto-mutilare si sinucidere, deoarece sunt probleme atat de specifice și complexe. De aceea trebuie sa lucram impreuna cu platformele tehnologice pentru a identifica si elimina continutul daunator, in timp ce ne dorim sa fim foarte atenti in ceea ce priveste distribuirea acestui continut, pentru ca poate reprezenta o sursa importanta de sprijin [n.r. In decizii negative] pentru unii “.
Leave a Reply