
25 de ordonante de urgenta emise de PNL inainte de motiunea de cenzura
Dupa cum bine stim, a cazut Guvernul… din nou. Motiunea de cenzura impotriva guvernului Orban a trecut in Parlament, cu 261 de voturi “pentru” si 139 “impotriva”, dupa aproape patru ore de dezbateri furtunoase. Ca referinta, la investire, guvernul acumulase 240 de voturi pentru a se instala la Palatul Victoria in urma cu doar trei luni de zile, la o luna dupa caderea guvernului condus de Viorica Dancila. Parlamentarii care au initiat aceasta motiune de cenzura, mai ales cei de la PSD, au sustinut ca Guvernul Orban trebuie demis de urgenta pentru ca schimbarea sistemului electoral in prag de alegeri incalca standardele europene. Mai mult, adoptarea acestor modificari s-a facut in mod unilateral, fara consultare si dezbatere, prin angajarea raspunderii de catre partidul aflat la putere. A fost momentul in care multi dintre aliatii PNL-ului la motiunea de cenzura impotriva guvernului Dancila si la investirea guvernului Orban au intors spatele partidului a carui ramanere la guvernare este incerta in momentul de fata.
In orice caz, Ludovic Orban parea ca ar sti faptul ca guvernul lui nu mai avea multe zile de trait, pentru ca in noaptea de 4 februarie, a adoptat 25 de ordonante de urgenta. Asta cu toate ca, la momentul in care a preluat guvernarea, Orban se angajase sa nu abuzeze de acest privilegiu. Spunea ca va guverna cu ajutorul Parlamentului, ceea ce ar urma sa fie un contrast cu guvernele PSD din ultimii 4 ani de zile.
„Ordonanta de urgenta o emite Guvernul, fara sa intrebe pe nimeni, fara sa consulte Parlamentul. Am anuntat ca am ales varianta angajarii raspunderii care este mult mai democratica, pentru ca parlamentarii pot sa depuna amendamente. Am acceptat patru amendamente. In procedura de angajare a raspunderii se poate declansa controlul constitutional, iar spre deosebire de OUG opozitia care nu e de acord poate opri intrarea in vigoare a proiectului prin motiune de cenzura. Este o procedura mult mai democratica”, spunea Orban cu putin timp inainte sa obtina votul de investitura in functia de prim-ministru al Romaniei.
Interesant este ca acest set de 25 de ordonante de urgenta depaseste recordul oricarui alt guvern in aceasta privinta. Cu toate ca, masurile adoptate de guvern prin aceste ordonante de urgenta nu sunt neaparat masuri rele. In domeniul educatiei, guvernul a adus beneficii salariale in plus pentru profesori. Majorarile vor intra in vigoare in aceasta lună, iar o a doua runda de cresteri ar urma sa fie in septembrie. O alta ordonanta decreteaza decontarea navetei pentru elevi, iar un alt proiect adoptat prin OUG se refera la extinderea programului „Masa calda” la 65.000 de elevi. Din partea ministerului de Interne se iau niste masuri in legatura cu noua epidemie de coronavirus, astfel incat vor fi instalate scannere termice pentru pasageri in cele 16 aeroporturi internationale ale tarii.
Insa cea mai mare modificare consta in legislatia electorala. Cu alte cuvinte, s-a adoptat si pentru alegerile parlamentare acelasi sistem care este folosit si in cazul celor prezidentiale. Alegatorii vor putea, de acum, vota in orice localitate, pe liste suplimentare, fara sa mai fie nevoiti sa se deplaseze la circumscriptia aferenta adresei din buletin.
Leave a Reply