5 ponturi pentru a-ti tine datele in siguranta pe Facebook
Facebook are o multime de detalii despre tine. Acestea includ toate fotografiile pe care le-ai facut in weekend cu prietenii sau cu familia ta la plaja. Nu este o surpriza, avand in vedere faptul ca le postezi pe pagina de profil. Doar ca Facebook are modalitati de a obține si mai multe informatii despre calatoria ta. Compania nu este doar o retea sociala. De asemenea, este o retea de anunturi si te urmareste atat pe internet, cat si in viata reala pentru a gasi informatii care ii vor ajuta sa plaseze anunturile pe care le incurajeaza. Facebook poate urmari site-urile pe care le-ai vizitat cand ai planuit calatoria. Poate colecta informatii despre clienti, impartasite de parteneri, care ar putea include magazinul din care ai cumparat crema de protectie solara. Iar Facebook are informatii similare despre toti prietenii care au mers cu tine in vacanta si stie ca ati fost toti impreuna, pentru ca are date despre locatia ta.
Acest simplu fapt este mai revealing decat orice fotografie in costum de baie. Facebook te urmareste atat de mult, incat uneori se simte ca si cum compania ar intercepta conversatiile. De fapt, mulți oameni cred ca rețeaua sociala ii asculta prin micul telefon. Facebook a negat ca face acest lucru, insa, avand in vedere reputatia retelei privind confidentialitatea, e greu sa crezi ca nu ar apela si la aceasta metoda. Nu poti opri Facebook din a colecta date despre tine., chiar daca dezactivezi sau stergi complet contul. Toate acestea fiind spuse, stergerea contului va duce la scaderea semnificativa a datelor colectate. Ceea ce poti face, totusi, este sa limitezi datele pe care le primeste reteaua sociala. Iata cateva sfaturi pentru a tine anumite informatii cat mai departe de vizorul celor de la Facebook.
Primul pas ar fi sa dezactivezi reclamele. Poti face acest lucru printr-un click la optiunea “Ads” in meniul de setari, apoi la “Your Add Preferences”, “Add Settings”, iar de acolo poti alege exact ce informatii poti oferi Facebook-ului pentru distribuirea de reclame. Acest lucru nu o sa opreasca neaparat reclamele, insa datele care se vor colecta despre tine vor fi mult mai putine.
Al doilea pas ar fi sa indepartezi accesul Facebook-ului la aplicatiile terte. Poti face acest lucru din meniul de setari, printr-un click la “Apps and websites”, “Preferences” si apoi “Edit” pentru a dezactiva accesul Facebook la contul tau de pe aceste aplicatii.
Al treilea pas este sa folosesti un instrument de blocare a datelor. Cel mai buna astfel de iinstrument este Facebook Container, un plug-in oferit de Firefox, care separa activitatea ta online de activitatea ta pe Facebook. Sau sa folosesti browserul Safari, acesta blocheaza automat monitorizarea de catre Facebook.
Al patrulea pas este sa iti tii locatia bine ascunsa. Poti face acest lucru prin intermediul unui VPN. Insa, ai grija sa fie un VPN ieftin si de calitate, care sa-ti ascunda bine atat IP-ul, cat si cookies.
Al cincilea si ultimul pas este sa dezinstalezi aplicatii gen Facebook, Messenger, Whatsapp de pe telefonul mobil. Pentru ca, automat, avand aceste aplicatii instalate, poti furniza mai multe date companiei decat daca nu le ai pe telefonul tau. Poti accesa Facebook si din browser, iar mesajele se pot vedea prin modul Desktop.
Leave a Reply