5G e o veste excelenta pentru infractori, pentru ca nu vor mai fi interceptati

Din ce in ce mai multe tari din Uniunea Europeana (si din Spatiul Economic European in general), printre care si Romania, se pregatesc de adoptarea 5G, noua retea de date mobile. In Elvetia, Marea Britanie, Spania si Italia s-a lansat deja aceasta tehnologie, care urmeaza sa apara in curand si in Germania sau Franta. Se promit viteze de descarcari cu mult superioare celor de care beneficiezi prin 4G, insa si posibilitatea de a dezvolta noi tehnologii care sa ne usureze traiul de acum incolo (poate sa usureze traiul unor anumite persoane, si oricum, in afara Romaniei). Dar se pare ca acest lucru ar putea fi benefic pentru o multime de infractori, care nu vor mai fi monitorizati atat de atent ca urmare a implementarii acestei tehnologii. Anuntul a fost facut chiar de noul sef al Europol.

”Pierderea de catre agentiile europene de aplicare a legilor, a capacitatilor de a intercepta dispozitivele mobile ale infractorilor o data cu lansarea tehniologiei 5G este o tema ce trebuia adusa in discutie mai devreme, in contextul in care retelele de comunicatii sunt modernizate.”, a declarat pentru Reuters Catherine de Boille, noul sef al Europol. De asemenea, de Boille si-a exprimat speranta in ceea ce priveste obtinerea unui suport suplimentar din partea liderilor europeni pentru ca Europol sa continue sa-si desfasoare  activitatea impotriva infractorilor la standarde optime. Asta in conditiile in care, de cele mai multe ori, infractorii se afla in posesia unei tehnologii de varf, care o depaseste cu mult pe cea a politiei sau organelor de ordine.

In concluzie, daca se comit mai multe infractiuni de acum incolo, vina este a 5G pentru ca a reusit sa bruieze sistemele pe care Europol le folosea pentru a-i detecta pe faptasi prin intermediul urmaririi dispozitivelor lor mobile. 

„Este unul dintre cele mai importante instrumente de ancheta de care dispun politistii si serviciile, asa ca avem nevoie de acest lucru si pe viitor”, a declarat Catherine De Bolle intr-un interviu, dand exemplu localizarea unui copil rapit. Autoritatile politienesti europene pot, la această ora, sa intercepteze si sa localizeze infractorii cautati folosind dispozitive de comunicatii din reteaua 4G, insa „nu le putem folosi in reteaua 5G”, a precizat De Bolle. Interesant, sa poti folosi anumite sisteme pentru o anumita tehnologie, insa atunci cand vine una mai noua, acestea sa ramana inutilizabile.

Alaturi de declaratiile sefului Europol a fost prezentat un raport extrem de detaliat in legatura cu optiunile de combatere a criminalitatii in era digitala. In respectivul document, Europol reaminteste faptul ca infractorii moderni au acces la o multime de tehnologii avansate pentru a putea scapa de justitie, explicand in detaliu riscurile existente dupa ce 5G va fi implementata ca reteaua de date mobile cea mai avansata. Astfel, organul de justitie al Uniunii Europene explica faptul ca acesti infractori utilizeaza instrumente complexe de criptare a comunicatiilor, au la indemana tot felul de imprimante 3D si sunt au posibilitatea de a accesa, in mod ilegal, activitatea online a victimelor.