AT&T sufera o lovitura financiara in urma COVID-19
In contextul ultimelor stiri it in timpul pandemiei de coronavirus, in mod normal, companiile din domeniul telecom ar trebui sa aiba castiguri mai mari in aceasta perioada. Asta pentru faptul ca serverele de internet sunt din ce in ce mai solicitate in conditiile in care lumea trebuie sa stea acasa pentru a opri raspandirea virusului. In Romania, exista un proiect de lege in Parlament care propune ca plata facturilor la internet sa poata fi amanata cu 3 luni, cu scopul de a nu ingreuna greutatile financiare ale cetatenilor. Asta in conditiile in care majoritatea acestora au intrat in somaj tehnic sau si-au pierdut locurile de munca, iar felul in care se vor descurca romanii din punct de vedere financiar in aceste vremuri grele este pus sub semnul intrebarii. Principalele companii providere de internet de la noi din tara, precum Orange sau Telekom, se opun acestui proiect de lege pentru ca ar afecta considerabil bugetul acestor companii in aceasta perioada. Insa, se pare ca nu este neaparata nevoie de o lege care sa inghete plata facturilor pentru ca o astfel de companie sa incepe sa se confrunte cu probleme financiare.
Este cazul companiei AT&T din Statele Unite. Reprezentantii companiei sustin faptul ca impactul costurilor crescande in urma declansarii pandemiei si al veniturilor publicitare in scadere ale intreprinderilor sale media pe parcursul trimestrului au rezultat venituri mult sub asteptarile oficialilor companiei. Compania a declarat ca a avut venituri in valoare de 4,61 miliarde de dolari americani, sau de 63 de centi pe actiune in primul trimestru al anului 2020. Este o scadere considerabila de la 4.86 miliarde dolari, sau 56 centi pe actiune, in acelasi trimestru acum un an. Veniturile au scazut cu 4.8%, pana la suma de 42.78 miliarde de dolari. Este o situatie pe care reprezentantii companiei nu o privesc cu prea mult optimism in viitor. Mai ales dupa trecerea perioadei de pandemie, in conditiile in care veniturile din internet sunt, in momentul de fata, singurele care tin compania pe o linie de plutire.
AT&T este primul gigant in domeniul telecomunicatiilor din Statele Unite care si-a raportat veniturile in “epoca COVID-19”. In timp ce industria comunicatiilor wireless sau broadband a inregistrat o crestere uriasa (si deloc surprinzatoare) in timpul acestei perioade de pandemie, Hollywood-ul si industria de divertisment si televiziune au avut mult de suferit. Productiile de filme au fost inchise, iar evenimentele live precum sportul au fost anulate, ceea ce aduce pierderi semnificative din cauza diminuarii veniturilor din publicitate. Care este legatura? AT&T este o companie diferita spre deosebire de celelalte rivale din domeniul telecomunicatiilor in SUA. In ultimii ani, compania si-a extins activitatea in domeniul cinematografic si al televiziunii, incluzand studiouri de film si parcuri tematice, precum si proprietati de distributie video prin achizitionarea Time Warner. Acestea au ajuns sa reprezinte o parte semnificativa din bugetul companiei.
Astfel, cei de la AT&T au raportat ca veniturile sale au scazut cu 430 milioane dolari, sau 5 centi o acțiune, din cauza coronavirusului. S-a inregistrat o scadere a veniturilor de 600 de milioane de dolari din cauza vanzarilor mai scazute de echipamente si a veniturilor mai mici din publicitate, in mare parte din cauza amanarii evenimentelor sportive, ca turneul de baschet March Madness.
Leave a Reply