Banci, site-uri guvernamentale ucrainiene, distruse de un presupus atac cibernetic
Razboiul fizic a inceput deja intre Rusia si Ucraina, rapoarte recente spunand faptul ca trupele rusesti au trecut granita si vor incepe sa demareze operatiuni in regiunile separatiste ale fostei republici sovietice, Luhansk si Donbass. Republici care se afla de ani de zile intr-un razboi civil cu guvernul de la Kiev. In zilele premergatoare invaziei, Rusia a recunoscut autoproclamata Republica Populara Donetsk si Republica Populara Lugansk, urmate de incursiunea Fortelor Armate Ruse in regiunea Donbas din estul Ucrainei la 21 februarie 2022. Pana in acel moment, trupele ucrainiene au reusit sa fata faca atacurilor armatelor separatiste, insa invazia fortelor rusesti schimba calculele, iar cele doua regiuni ar putea fi anexate de Rusia… si ramane de vazut in ce masura vrea Putin sa anexeze si alte regiuni ale tarii. Din moment ce Kremlinul a ceut ca Romania si Bulgaria sa fie excluse din NATO, se prea poate ca ambitiile rusesti sa depaseasca restaurarea fostei Uniuni Sovietice. Ceea ce ar insemna razboi si pentru noi, dincolo de cat de amuzante ar putea parea unele meme-uri pe internet in care se vorbeste la misto despre aceasta posibilitate.
In orice caz, razboiul nu se desfasoara doar fizic, iar acesta este un motiv de ingrijorare in sine. Evident ca pentru a facilita incursiunea trupelor rusesti pe teritoriu ucrainean, hackerii din Rusia au inceput sa demareze atacuri cibernetice impotriva site-urilor guvernamentale ucrainiene. Bine, acest proces a inceput inca dinainte ca Rusia sa-si trimita trupele in teritoriu, pe vremea cand acestea se aflau inca la granita si se credea ca totul e o joaca si ca Putin nu vrea razboi. In orice caz, in ultimele ore de la atacul rusesc in teritoriu, s-a raportat faptul ca mai multe site-uri guvernamentale administrate de catre Kiev au picat din cauza unui atac cibernetic in masa, potrivit șefului Ministerului Transformarii Digitale al natiunii est-europene. DDoS ataca site-urile infirme, coplesindu-le cu un val de solicitari de a reda alte pagini web pe paltforma lor, cauzand un colaps al site-urilor respective. Unele site-uri ale bancilor din Ucraina au fost, de asemenea, scoase din functiune de catre acest atac masiv, a declarat Mykhailo Fedorov pe Telegram.
Site-ul Ministerului Afacerilor Externe, Cabinetului de Ministri si cel al Parlamentului au ramas indisponibile miercuri dimineata. Deci da, s-a vorbit despre un razboi cibernetic in paralel cu cel militar, insa pare mai mult ca este un atac unilateral al Rusiei asupra comunicatiilor ucrainiene pentru a facilita invazia. Reporterii publicatiei americane CNBC au raportat faptul ca sursa aparentului atac cibernetic este neconfirmata, dar faptul ca se desfasoara in timp ce trupele rusesti inconjoara Ucraina, in ceea ce președintele american Joe Biden a numit marti „inceputul unei invazii ruse”. Invazie care se desfasoara in forta atat in domeniul fizic cat si in cel cibernetic, dupa cum putem vedea din evolutia situatiei in ultimul timp.
Dupa cum am mentionat si mai sus, aceasta situatie cu atacurile cibernetice indreptate impotriva comunicatiilor ucrainiene nu este una noua. Armata si bancile Ucrainei au fost lovite de un atac similar in cadrul saptamanii trecute, iar expertii in domeniul securitatii au avertizat ca Rusia ar putea intensifica atacurile cibernetice impotriva tarii vecine in efortul de a destabiliza guvernul de la Kiev si economia fostei republici sovietice in eventualitatea unei agresiuni armate. Este un fapt ingrijorator acela ca Rusia are avantajul pana in momentul de fata, insa Ucraina este sprijinita cu arme de catre puterile occidentale, si ar putea sa-si apere terioriul, cel putin pe acela in care nu se afla armate intregi de separatisti. Ucraina nu va mai ceda fara lupta cum s-a intamplat cu Crimeea in 2014.
Leave a Reply