Cercetatorii sustin ca mancarea procesata ar fi la fel de periculoasa ca drogurile
Ok, inteleg comparatia din punct de vedere al dependentei pe care o creeaza, dar nu-mi pot imagina cum o felie de pizza, un carnat, un hamburger sau niste prajituri pot fi la fel de periculoase ca heroina, LST, codeina, amfetamina, si alte substante halucinogene. In orice caz, cumva s-a ajuns la concluzia ca, in afara de droguri, poti fi dependent de mai multe lucruri in societatea mileniului trei. Spre exemplu dependenta de internet, jocuri video si de calculator in general. Amuzant e faptul ca, daca vrei sa folosesti mediul online ca metoda de a scapa de grijile vietii cotidiene (fie ca esti un scolar pe care nu-l poate ingrijora nimic in afara de a trece clasa sau ca esti un om in toata firea cu loc de munca, buget si datorii), ei bine, putin probabil sa functioneze din cauza riscului de a te enerva si mai mult din cauza trollilor. Trolls, man, trolls everywhere.
Dar sa revenim la mancare. Studiul despre care am sa vorbesc in acest articol este realizat de un grup de cercetatori din Brazilia, in legatura cu obiceiurile alimentare ale copiilor statului sud-american. S-a facut o analiza asupra alimentatiei a 130 de copii supraponderali cu varstele curpinse intre 9 si 11 ani, elevi in doua scoli din Sao Paolo. Evident, concluzia a fost ca 95% dintre ei prezinta cel putin o simptoma a dependentei de mancare. 71% dintre acestia au prezentat cam aceleasi simptome pe care le prezinta un drogat atunci cand incearca sa se lase de narcotice, sau un alcoolic atunci cand nu bea o zi. Doar ca cel mai tragic lucru e ca, in cazul respectivilor copiii, inlocuieste in mintea ta alcoolul sau heroina cu o pizza sau niste prajituri. Peste jumatate dintre acei copiii au prezentat si ”o descrestere sau renuntare a unor importante activitati sociale, ocupatii sau activitati de recreere” pentru ca simteau nevoia de a consuma mancare in mod excesiv. Sunt vizati si copiii slabi de aceasta dependenta, desi majoritatea au acumulat deja kilograme. Exista si copiii care sunt dependenti de mancare si nu se ingrasa din anumite motive.
Chit ca este un studiu realizat in Brazilia, rezultatele cercetarii se pot aplica la fel de bine in orice alt colt al mapamondului. ”Deschide drumul catre studii viitoare legate de conexiunea dintre consumul ridicat de alimente ultra-procesate si probabilitatea dezvoltarii dependentei.”, a declarat Andrea Filgueiras, nutritionist la Universitatea Federala din Sao Paulo.
Mancarea ultra procesata a fost definita in 2009 de un grup de oameni de stiinta condusi del brazilianul Carlos Augusto Monteiro. Lista include alimente precum cine la caserola din comert (se extind la acele supe si mancaruri instant pe care le cumperi din MegaImage), ciocolata, chipsuri, imitatii de pizza din Fornetti sau din alte locuri, prajituri, biscuiti, crenvursti si carnati care contin aditivi, conservanti, arome si coloranti. Motivul de ingrijorare este ca, intr-o tara ca Romania, se adauga mult mai multe ingrediente suspecte in compozitia acestor alimente procesate in comparatie cu acelasi produs vandut in Germania, spre exemplu. Un caz concret, la o ciocolata Milka pe raftul de la Profi vei observa mai multe e-uri decat la una din Austria.
Leave a Reply