Cu sau fara conspiratii, companiile de tech nu sunt de incredere

Exista motive suficient de bune sa nu ai incredere in mariile companii din domeniul tehnologic. Politicile acestora incalca drepturi fundamentale internationale ale confidentialitatii, si totusi atunci cand sunt publicate rapoarte in legatura cu aceste teme, nimeni nu ia masuri serioase pentru a opri ascensiunea acestor companii. Si nici nu o sa ia vreodata. In fine. De exemplu, circula o teorie conform carora Facebook asculta apelurile utilizatorilor sai. Ceea ce nu este un lucru 100% cert, insa este unul suficient de plauzibil avand in vedere politica retelei de socializare in ceea ce priveste datele utilizatorilor. O politica ce nu si-a schimbat directia, in ciuda faptului ca cei de la Facebook incearca din rasputeri sa-si spele imaginea, sa para ca se schimba la 360 de grade. Mai ales acum cand exista si voci care cer desfiintarea retelei sociale, pe motiv ca Mark Zuckerberg are prea multa putere. 

Ceea ce face ca multi dintre noi sa creada ca Facebook ne spioneaza spune atat de multe lucruri despre intreaga industrie de tehnologie ca si despre cea mai mare retea sociala din lume. Miturile populare tind sa aiba o nuanta de adevar care le intemeiază in realitate, spun expertii. Companiile de tehnologie invadeaza in mod constant vietile noastre personale – Google, Amazon si Facebook ne trimit anunturi directionate; aplicatiile telefonice ne urmaresc prin magazine. Amazon, Apple, Spotify, Yahoo ar fi cumparat date de la Facebook. Google ne poate monitoriza atat tranzactiile, cat si locatia (chiar si cand nu o avem activa) Asta adauga mult combustibil teoriilor de pe internet.

Mai mult de 3 miliarde de telefoane au fost vandute numai în ultimii doi ani, potrivit Gartner, un observator al industriei, suficient incat sa oferi cate unul pentru jumatatea oamenilor de pe planeta. Si mai mult de 2.38 miliarde de persoane se conecteaza la Facebook in fiecare luna. Cresterea Facebook se datoreaza, in parte, tehnologiei sale prolifice de publicitate, conceputa pentru a invata si a deduce totul despre tine, de la politica la convingerile tale religioase in cercul tau de prieteni. Dar Facebook nu este singura companie care te  urmareste îndeaproape. Unele firme au tehnologie de publicitate care vizeaza anunturile ascultate in fundal in timp ce tu te uiti la televizor.

Industria tech, in ciuda tehnologiei de ultima generatie, cu AR, VR, telefoane pliabile, 5G si alte jucarii, se afla intr-una dintre cele mai controversate perioade ale sale. Apple are proces cu Spotify pentru politici de concurenta neloiala dupa ce a inscenat Qualcomm-ului un proces inca de cand cele doua companii colaborau pentru ca ulterior sa se impace cu dezvoltatorul de procesoare atunci cand Intel nu a mai putut furniza un modem 5G. Huawei este suspectata de spionaj pentru guvernul chinezesc, motiv pentru care a fost interzisa in Statele Unite si in Australia; si cu siguranta, vor mai urma si alte tari. Google este intr-una dintre cele mai controversate perioade ale sale, prin procese cu diferiti individuali si pentru faptul ca si-a urmarit indeaproape utilizatorii. Facebook se afla de doi ani de zile in diferite scandaluri de confidentialitate si privind continutul neadecvat. Greu sa ai incredere in aceste companii.