FCC va interzice echipamentele Huawei si ZTE din programul federal de subventii
Am vorbit despre faptul ca, in conditiile in care Statele Unite au cautat, mai mult sau mai putin, sa incheie razboiul comercial cu China in ultimele luni de zile, Trump a usurat putin din sanctiunile impuse celor de la Huawei. Destul de mult incat sa le permita sa faca afaceri cu companiile americane pentru anumite tranzactii in cazul in care acestea obtin licenta necesara pentru a fi demarate; evident, trebuie ca aceste afaceri sa nu prezinte un risc pentru securitatea natuionala a tarii. Desi razboiul comercial dintre SUA si China s-a incheiat, mai mult sau mai putin, atunci cand cele doua mari economii ale lumii au ajuns la un acord preliminar prin care au fost anulate tarifele pentru marfurile fabricate in China (care erau planificate sa intre in vigoare la mijlocul lunii), politica SUA in ceea ce priveste companiile tech chinezesti ramane aceeasi. Mai ales atunci cand vine vorba de Huawei (si de ZTE, desi nu prezinta o amenintare atat de mare precum producatorul de smartphone-uri).
Comisia Federala de Comunicatii intentioneaza sa reduca finantarea operatorilor de telefonie wireless care folosesc echipamente pe care agentia spune ca ar putea prezenta un risc de securitate nationala. FCC a declarat luni ca va vota luna viitoare pentru a opri operatorii care primesc bani ai Fondului Serviciului Universal din achizitionarea de echipamente de la companii precum Huawei si ZTE, despre care agentiile de securitate naționala din Statele Unite spun ca ar putea spiona comunicatiile americane. Agentia examineaza, de asemenea, posibilitatea de a avea nevoie sa solicite unor retele de transportatori din mediul rural care primesc fonduri USF pentru a inlocui echipamentul de la acesti furnizori chinezi si alte companii care ar putea reprezenta o amenintare la adresa securitatii nationale a SUA. In plus, cei de la FCC exploreaza modul in care guvernul ar trebui sa contribuie la finantarea acestui efort.
Din nou, problema principala cu Huawei si ZTE o constituie presupusa relatie confortabila pe care aceste doua companii ar avea-o cu guvernul chinez. Oficialii de securitate nationala se tem de faptul ca echipamentele de la acesti producatori ar putea fi utilizate cu scopul de a spiona alte tari si companii cu care aceste doua companii lucreaza la infrastructura 5G. In mai, presedintele Trump a emis un ordin executiv care interzicea complet noile echipamente Huawei din retelele de comunicatii americane. Si intrezicea in general celor de la Huawei sa mai faca afaceri cu companiile americane, insa pozitia s-a schimbat in timp dupa cum spuneam si mai sus. Evident, atat Huawei, cat si ZTE au negat ca echipamentul lor ar putea fi folosit pentru a spiona sau pentru a compromite securitatea SUA.
Presedintele FCC, Ajit Pai, a propus pentru prima data in martie 2018 interzicerea companiilor care prezinta un risc pentru securitatea nationala a tarii, indicand cele doua companii chinezesti in mod subtil. Evident ca la vremea respectiva nimeni nu se gandea in mod special la Huawei sau ZTE. USF ofera subventii operatorilor din mediul rural pentru a construi infrastructura in zone greu accesibile. De asemenea, ofera finantare bibliotecilor si scolilor. Iar acum se cauta excluderea celor doua companii din acest program de subventii. Ceea ce nu ar trebui sa fie prea complicat.
Leave a Reply