Huawei raporteaza o crestere a veniturilor, in ciuda interdictiei americane
Marți, cei de la Huawei au raportat faptul ca au inregistrat o crestere a veniturilor cu pana la 23,2% pentru prima jumatate a anului, in ciuda faptului ca ordinul executiv emis de catre Administratia Trump practic i-a oprit din a mai face afaceri cu furnizorii americani. Ceea ce a fost o pierdere semnificativa, avand in vedere masa de componente facute in America pe care Huawei a cumparat-o si folosit-o in diferitele sale arii de operatii, de la telefoane mobile pana la echipamente pentru reteaua 5G. Controversatul producator chinez de telefoane mobile sustine ca a inregistrat un profit in valoare de 401.3 miliarde de yuani chinezi (adica in jur 58.3 miliarde de dolari americani) in prima jumatate a acestui an. Comparativ, anul trecut inregistrase in jur de 325,7 miliarde de yuani (47.3 miliarde de dolari americani) in aceeasi perioada a anului.
Presedintele companiei, Liang Hua, a recunoscut ca interdictia americana ar putea afecta cresterea companiei (de mentionat insa ca a recunoscut asta “doar pe termen scurt”), dar a mentionat ca „veniturile au crescut rapid pana in luna mai” din cauza impulsului pe care l-a atins pana la acel moment, potrivit Reuters. Si pe care inca l-ar putea atinge, daca HongmengOS reuseste sa se ridice la asteptari si sa prezinte un inlocuitor bun pentru Android. Atunci, practic, Huawei nu va mai avea nici o problema legata de felul in care interdictia Statelor Unite ii va afecta afacerea. Insa, trebuie sa construiasca un sistem de operare la fel de bun ca iOS, pentru a prezenta o varianta reala la Android si a ramane in top intre cei mai relevanti producatori de telefoane mobile de pe piata.
Luna trecuta, fondatorul celor de la Huawei, Ren Zhengfei, a declarat ca problemele sale cu Statele Unite ar putea, in cele din urma sa duca la pierderi de pana la 30 de miliarde de dolari din ceea ce s-a anticipat ca ar putea fi veniturile companiei in 2019. SUA a actionat impotriva celor de la Huawei in cursul lunii mai, adaugand compania chinezeasca pe o lista neagra de grupari comerciale considerate ca fiind daunatoare intereselor de securitate nationala americane. Asta in baza presupusei colaborari dintre Huawei si guvernul Chinei in ceea ce priveste un eventual schimb de inteligenta. A fost acuzatia care l-a determinat pe Donald Trump, presedintele SUA, sa interzica compania de pe teritoriul american. Acum, insa, aceste restrictii sunt usurate in vederea inceperii demararii unor negocieri intre Statele Unite si China pentru prevenirea unui razboi comercial. O posibilitate reala ridicata in urma ordinului executiv al lui Trump, de pe urma caruia nu doar Huawei a avut de platit, ci si o multime de alte companii chinezesti.
De asemenea, Huawei si-a afirmat pozitia dominanta asupra pietei sale autohtone, livrand in jur de 37.3 milioane de smartphone-uri in China Continentala in cel de-al doilea trimestru. Este vorba despre un salt de 31% de la an la an, a raportat compania de cercetare de piata Canalys. Sa vedem in ce masura va afecta ordinul lui Trump ascensiunea Huawei si de acum incolo.
Leave a Reply