Influencerii social-media: veniturile infloresc pe fondul popularitatii crescande
Nu, in acest articol nu voi vorbi despre asa-zisii influenceri din Romania, vloggerii de pe YouTube care isi iau filme cu clout. Notiunea de clout in Romania nu exista in adevaratul sens al cuvantului, in primul rand pentru ca publicul care vizioneaza aceste “starlete” in mod regulat este unul destul de restrans in ciuda numarului mare de abonati (pentru a aduna mai multe vizualizari decat cele 600k pe medie e nevoie de o piesa trap cu un beat jenant si versuri facute cu dictionarul sau un clickbait gen “nu mai sunt virgina”). Si in al doilea rand pentru ca rareori se pot promova artisti sau vloggeri in acest domeniu printr-o colaborare cu un nume mai mare in industrie, iar motivul este cel pe care l-am spus in punctul 1. In schimb, vom vorbi despre influencerii mai mari, care au vizionari si fani la nivel global si nu, nu este vorba neaparat despre cei de pe YouTube (da, au bani, dar in multe cazuri sunt demonetizati si marginalizati de catre companie in dauna unor personaje consacrate la Hollywood, ca Zack Efron). Dupa cum spun si in titlu, este vorba despre influencerii de pe social media si da, din pacate, includem si TikTok in aceasta minunata ecuatie.
Banii obtinuti de catre influencerii de pe social-media au crescut intr-un mod considerabil in ultimii ani de zile, potrivit unui nou raport pe aceasta tema. Compania de marketing Izea a constatat ca pretul mediu al unei fotografii sponsorizate pe Instagram a ajuns de la 134 de dolari in 2014 la 1.642 de dolari in 2019. Si asta e doar un exemplu, sumele sunt mai mari atunci cand vine vorba de sponsorizari in videoclipuri. Fata de romani, utilizatorii din strainatate nu sunt atat de vocali atunci cand vine vorba despre o reclama sponsorizata. Bine, poate e si de la faptul ca influencerii de afara stiu sa le prezinte intr-un mod mai interesant fata de vlogerii de la noi, dar e o diferenta ca de la cer la pamant.
Iar brandurile par dispuse sa plateasca sume destul de frumoase pentru ca acesti influenceri sa sponsorizeze postari, videoclipuri, povesti si bloguri, conform celor de la Business Insider. In cele din urma, aceste branduri incearca sa “prinda” la un public mai tanar, iar acel tip de public il regasesti in fanbase-urile multor influenceri, chit ca e vorba de YouTube sau de platforme social media. Mai mult, un expert insista ca acesta nu inseamna neaparat sfarsitul pentru publicitatea in mod traditional. Desi e un lucru de care ne-am prins cu totii, avand in vedere noii termenii si servicii ai YouTube (sa nu mentionez reclamele care se desfasoara in mod abuziv uneori).
“Marketingul digital este echivalentul termenului word-of-mouth, dar va exista intotdeauna un amestec intre acesta si publicitatea traditionala”, a spus Yuval Ben-Itzhak, directorul executiv al platformei de marketing social media Socialbakers. Din nou, cred ca YouTube a demonstrat acest lucru in repetate randuri in ultima vreme, dar ce-i drept e ca omul are dreptate in privinta acestui subiect.
Leave a Reply