Numarul de accidente cu trotinetele electrice a crescut considerabil in ultimii ani
Ca si in cazul multor alte vehicule cu care circuli in viteza, risti sa faci accident. Trotineta electrica este putin mai complicata in comparatie cu alte vehicule pentru ca e mai greu s-o opresti odata ce ai luat viteza (forta centrifuga). Desigur, tronitele electrice sunt foarte avantajoase. Nu ai nevoie sa faci nimic in afara de a invarti de cateva ori de ghidon si a pune o frana pe alocuri. Evident ca sunt multi care aprecieaza acest lucru, iar trotineta electronica a devenit un mijloc de deplasare intr-o multime de orase de pe mapamond. Chiar si in Romania, desi vezi mai multi utilizatori ai acestui vehicul la Bucuresti decat in orice alt oras al tarii. Probabil pentru ca, dupa standardele unui mare oras european, Bucurestiul este singurul oras care s-ar califica la nivelul de metropola (si asta doar pentru ca e capitala).
In orice caz, revenind la subiect, numarul accidentelor suferite de catre cei care folosesc trotinete electrice s-a marit de patru ori in ultimii patru ani. Si asta inseamna doar 10% din partea rea cu care se pot confrunta amatorii acestui mijloc de transport. In ciuda faptului ca, obiectiv vorbind, depinde de norocul si aptitudinea fiecaruia in ce masura va avea parte de un accident sau nu. Pentru ca sunt si multe persoane care nu fac accident in aceasta situatie, dar riscurile sunt prezente permanent. Ca pe oricare alt vehicul, de altfel, Atunci cand te deplasezi cu o viteza mare fara protectie pe strazile aglomerate ale unui oras, risti sa dai peste cineva, asta in cel mai bun caz. Alteori, sunt accidente pe trecerea de pietoni sau chiar in trafic. Un studiu in legatura cu acest subiect, realizat de catre cercetatorii de la UCSF, arata faptul ca, in Statele Unite, accidentele declarate pe trotinete electrice au crescut cu un procentaj radical, de 222% in perioada 2014 si 2018. Aproximativ 39.000 de oameni dintre cei care au suferit aceste accidente au sustinut ca s-au ranit singuri si ca nu au fost implicati intr-un accident mai grav si nu au intrat in contact cu vreun autoturism. O cifra cat se poate de interesanta. Dupa cum spuneam, trotinetele electronice pot fi suficient de greu de manevrat.
Aproximativ 3300 de oameni au ajuns si la spital. Este o valoare care a crescut cu un procent coplesitor, de 365%, tot in intervalul acelor 4 ani de zile. Tinerii intre 18 și 34 de ani au fost cei mai expusi la aceste accidente, acestia fiind majoritatea utilizatorilor de trotinete electrice in trafic. Cel mai grav lucru in legatura cu aceste trotinete este faptul ca un echipament de protectie nu este obligatoriu. Si ar trebui sa fie, mai ales la cap, deoarece sunt multe accidente cu trotinetele electrice chiar in acea zona. Astfel, cam o treime dintre cei care au ajuns la spital dupa ce au condus o trotineta electrice au suferit un traumatism cerebral. Ca in orice caz in care se enumera doar cercetari si speculatii, situatia reala ar putea fi mult mai grava de atat.
Leave a Reply