Procesul antitrust impotriva Qualcomm ar putea dauna securitatii nationale a SUA

Cel putin asa sustin cei de la Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Americii. Si stim cat de concentrati sunt americanii pe a-si proteja securitatea nationala. Este unul dintre motivele (sau pretextele, depinde de punctul de vedere) pentru care Huawei a fost trecuta pe lista neagra a Departamentului de Comert chiar printr-un ordin executiv al presedintelui Donald Trump. Ei bine, acum situatia sta in felul urmator: Departamentul de Justitie al SUA este pus in fata unei alegeri grele intre justitie si securitate. Astfel, Departamentul de Justiție al SUA analizeaza apelul celor de la Qualcomm, cea mai mare companie producatoare de procesoare si hardware, in privinta unei hotarari judecatoresti prin care s-a stabilit, in mod clar, faptul ca gigantul american este un monopol. Iar guvernul invoca motive de securitate naționala si avans al tehnologiei 5G in comparatie cu alte tari ca principale motive pentru care  instanta de apel ar trebui sa-i lase pe cei de la Qualcomm sa-si intarzie renegocierea contractelor de licentiere.

In cursul zilei de marti, Departamentul de Justitie a trimis o scurta notificare celor de la Curtea de Apel a Statelor Unite pentru circuitul al IX-lea, cerandu-le judecatorilor sa acorde Qualcomm-ului o amanare in ceea ce priveste reorganizarea contractelor companiei. Aceasta notificare a venit ca urmare a unei solicitari din partea Qualcomm, saptamana trecuta, pentru ca instanta de apel sa acorde o perioada de gratie mai mare dupa ce judecatoarea Curtii Districtuale din SUA, Lucy Koh, a declarat furnizorul de procesoare wireless ca fiind o companie monopol, in cursul lunii mai. 

La vremea respectiva, cei de la Qualcomm declarasera faptul ca efectuarea unei eventuale reorganizari a politicii companiei – inainte ca acest caz sa treaca si prin procesul de recurs – ar putea sa fie ireversibil si sa schimbe modelul de afaceri al producatorului de procesoare. Reformele impuse companiei au inclus renegocierea acordurilor de licentiere incheiate anterior cu producatorii de telefoane ca LG, acordarea de brevete atat pentru partenerii wireless, cat si pentru rivalii producatorii de procesoare si o monitorizare atenta a activitatii comerciale a companiei de catre Comisia Federala pentru Comerț. Qualcomm a dorit ca hotararile judecatoresti sa fie suspendate, in timp ce cazul a trecut prin procesul de contestare.

“Practicile de licentiere ale Qualcomm au dus la strangularea concurentei pe pietele de procesoare si cipuri modem CDMA si premium LTE de ani de zile si au lovit rivalii, OEM-urile si, in final, utilizatorii, prin acest proces”, scrisese Koh in relatarea hotararii sale din mai. Compania a fost gasita vinovata pentru impunerea unor taxele de licentiere inutile. Iar concluzia: Qualcomm a profitat la maxim de pozitia sa dominanta pe piata tehnologica pentru a inregistra un profit imens de pe urma acestor taxe de licentiere. Una dintre companiile care a avut de suferit de pe urma acestor politici a fost Apple, la randul ei acuzata de concurenta neloiala privind App Store. In cele din urma, impacarea cu cei de la Apple in vederea dezvoltarii unor modemuri 5G a reusit sa diminueze putin din pedeapsa pe care ar fi suferit-o Qualcomm daca procesul intre cei doi parteneri ar fi mers pana la capat.