Se anunta investigatii asupra companiilor din Silicon Valley
Congresmanii de la Capitol Hill planuiesc o ancheta larga asupra gigantilor tehnici din Silicon Valley, care au fost supusi unei examinari intense asupra scarii si puterii lor. Principalele acuzatii implica politici antitrust, dar se exprima si ingrijorari asupra puterii din ce in ce mai mari de care aceste companii beneficieaza.
Ancheta a fost anuntata luni de catre Rep. David N. Cicilline, un democrat din Rhode Island și presedinte al Subcomitetului Antitrust al Camerei. Aceasta ancheta va analiza juggernaut-urile din domeniul tech, mai ales Facebook si Google, cu scopul de a explora in ce masura se angajeaza companiile mari de tehnologie in comportamente de concurenta neloiala. De asemenea, se va incerca determinarea asupra masurii in care legile antitrust actuale ale guvernului si politicile de aplicare sunt suficiente pentru a rezolva problemele.
“Cresterea puterii de monopol in intreaga economie este una dintre cele mai presante provocari economice si politice cu care ne confruntam astazi. Puterea pe pietele digitale prezinta un integ set de noi pericole”, a afirmat Cicilline intr-o declaratie. “Dupa patru decenii de aplicare a legii antitrust si ostilitate judiciara in cazurile de concurenta neloiala, este esential ca Congresul sa ia masuri pentru a determina daca legile existente sunt adecvate pentru a combate comportamentul abuziv al operatorilor tech sau daca avem nevoie de o noua legislatie pentru a raspunde acestei provocari”, continua democratul.
Sonda va include o serie de audieri organizate de Subcomisia pentru Drepturile Antitrust, Comerciale și Administrative, a declarat biroul Cicilline.
Anuntul anchetei vine ca urmare a criticilor grave cu care se confrunta gigantii din Silicon Valley. Astfel, despre dominatia acestora pe piata se spune, si pe buna dreptate, ca ar putea incetini concurenta si ar putea dauna consumatorilor. Senatorul Elizabeth Warren, candidat la alegerile prezidentiale din 2020 din partea Partidului Democrat, a realizat o parte esentiala a programului sau de guvernare in jurul ambitiei sale de a opri dominatia companiilor mari din domeniul tehnologic, inclusiv Google, Facebook si Amazon. La inceputul acestei luni, Chris Hughes, cofondator Facebook, a cerut, de asemenea, desfiintarea companiei pe care a creat-o.
Intre timp, Departamentul de Justitie si Comisia Federala pentru Comert, cele doua agenții americane care se ocupa cu problemele ce privesc concurenta neloiala, au aratat, de asemenea, un interes reinnoit in a investiga Silicon Valley. Agentiile au decis ca firmele de tehnologie vor fi trase la raspuindere in cazul in care se gasesc suficiente probe impotriva lor. Departamentul de Justitie va prelua cazurile Google si Apple, in timp ce FTC le ia pe cele ale Facebook si Amazon, potrivit The Wall Street Journal.
Autoritatile de reglementare din Europa au fost mai agresive cu mariile companii din domeniul tehnologic atunci cand vine vorba de probleme antitrust. Astfel, in martie, Google a fost lovita de o amenda de 1,7 miliarde de dolari din partea Comisiei Europene pentru practici de “abuzive” in ceea ce priveste distribuirea anunturilor online. Comisia a declarat ca gigantul motor de cautare si-a exploatat dominanta prin restrangerea accesului rivalilor sai de a plasa anunturile lor de cautare pe site-uri terte. Iar anul trecut, Uniunea Eurpeana a impus Google o amenda record in valoare de 5 miliarde de dolari pentru practici concurenta neloiala privind sistemului de operare mobil Android.
Leave a Reply