Vapatul e la fel de periculos ca fumatul, doar ca vine in aburi de nicotina in loc de fum de tutun
Bine, nu stiu in ce masura pot s-o spun ca fumator eu insumi. Si nu doar fumator, am incercat si vapingul la un moment dat, si inca nu m-am lasat complet. Mai am tigara electronica pe undeva prin casa, doar ca nu mai are incarcator si n-am mai cumparat un lichid de o gramada de timp. O mai incarcam cateodata de la un prieten, vapand din putinul lichid care mi-a mai ramas de ultima oara, pana se descarca complet bateria. Am avut o tentativa de a lasa fumul de tigara pentru aburul de electronica prin ianuarie, o tentativa nereusita, evident, avand in vedere toate lucrurile pe care le-am spus mai sus. In fine, dar destul despre mine.
In Romania, sincer, nu e un motiv de ingrijorare atat cat ar vrea sa atraga atentia presa asupra acestui fenomen. Oricum, presa exista ca sa preseze c**at in 90% dintre articolele livrate. Da, nivelul din blogging e cateodata mai ridicat in comparatie cu nivelul presei. Mai ales ca, dupa cum spuneam, in Romania, vapingul e practicat mai mult de tineri care s-au apucat de fumat cand era moda sa tragi o tigara in spatele scolii sau in baie, si intre timp au avut “revelatia” ca ies mai ieftin cu electronica si sunt si senzatii mai tari. In America, in schimb, vapatul e noua moda. E unul dintre motivele pentru care cifra de fumatori din tara a scazut de la 21% din populatie in 2005 la 14% in 2018, conform unor sondaje recente. Asta si cu anumite decese inregistrate mai mult sau mai putin din cauza fumatului.
Dar, sincer, singura diferenta considerabila intre o tigara si o tigara electronica, din punct de vedere al efectului pe care il simti la final, consta in faptul ca una are fum de tutun, cealalta aburi cu nicotina si aroma de ce vrei tu (de la fructe gen capsuni, pepene, la cafea sau chiar cateva tipuri interesante de tutun pe care nu o sa le gasesti in tigarile normale, decat poate doar la cele de contrabanda sau din Rusia). Intr-adevar, tigarile electronice nu contin multe dintre substantele chimice, toxice care se gasesc atat de des in tigarile traditionale, gen gudron sau parfumuri, dar contine in continuare nicotina, care este o substanta ce creeaza dependenta si aparent, poate prezenta riscuri pentru sanatate. Asta in ciuda faptului ca consumul de nicotina se poate dovedi a fi si bun pentru organism, in cantitati mai reduse, ce-i drept.
Lasand deoparte substantele si obiceiurile nesanatoase, unii profesionisti in domeniul sanatatii considera ca vapatul este in creste din motive legate de estetica si efort. Adevarat, dar nu la noi. Dr. Rajy Abulhosn, ofiter de revizuire medicala pentru Confirm BioSciences, a declarat faptul ca o parte din asta are legatura cu marketingul si publicitatea – un gand care s-ar putea dovedi spot on, avand in vedere faptul ca companii de tigari electronice precum Juul si Myle Vape au fost lovite de FDA scrisori de avertizare despre vanzari pentru tineri si cereri de documente de marketing ale companiei.
Leave a Reply