YouTube si Google incurajeaza pirateria
Deja e un lucru care nu mai e secret in momentul de fata nu mai este secret, sa fiu sincer. Toata lumea stie ca pe YouTube poti gasi filme si episoade din seriale redate integral sau daca cauti pe Google poti gasi site-uri care sa redea un anumit continut. Lucru care nu este intocmai legal din cauza faptului ca corporatiile respnsabile pentru productia acestor seriale si filme si-au alocat toate drepturile de autor. Plus ca fenomenul cu pirateria ar fi unul care le-ar cauza pierderi financiare majore, pentru care acestia sunt hotarati sa termine definitv cu orice utilizator care le posteaza continutul fara sa primeasca acord din partea acestora. Evident ca nu au cum sa primeasca acord din partea corporatiei decat persoanele care au un grad de popularitate destul de mare pentru a-si permite sa stea la discutii cu reprezentantii acestor companii media.
Acum, chestiunea cu incurajarea pirateriei este cat se poate de oficiala. Pentru ca un tribunal a stabilit ca cei doi giganti se fac vinovati de piraterie din cauza gazduirii pe YouTube a unor filme integrale. In teorie, pirateria pe YouTube este un lucru nepermis, iar cei care posteaza clipuri cu filme si seriale integral se pot trezi cu ele sterse. Insa baza de date este departe de a fi perfecta si favorizeaza in mare parte corporatiile care produc filme de Hollywood in dauna productiilor din Romania si orice alta tara in afara Statelor Unite in general. Motiv pentru care, daca vrei sa te uiti pe YouTube la un film clasic, poti gasi productii precum Mihai Viteazul sau Filantropica. O sa le poti gasi si in viitor pentru ca este foarte putin probabil ca algoritmul sa depisteze si sa stearga vreodata clipurile respective. Mai ales ca sunt atat de vechi incat nu sunt sigur ca si-ar mai putea lua vreodata un copyright strike. YouTube poate actiona pentru a sterge clipurile cu filme redate integral, insa trebuie ca acestea sa fie raportate de catre detinatorul oficial al licentei de distributie. Iar cei de la Google s-au aparat de orice responsabilitate pentru prezenta acelor filme pe platforma video sustinand faptul ca nu YouTube se face vinovat de prezenta lor, ci utilizatorii care au postat acest continut fara a avea acordul companiilor care detin licenta de distributie Ceea ce este adevarat, insa Google nu a putut justifica si faptul ca algoritmul sau favorizeaza rezultatele catre filmele piratate care sunt prezente pe site-uri.
Acum, insa, in urma unui proces care a durat mai bine de opt ani de zile, un tribunal din India i-a dat dreptate regizorului Suneel Darshan atunci cand acesta a dat in judecata Google si YouTube pe motiv ca ar favoriza piraterie. Judecatorul a ajuns la concluzia ca gigantul motor de cautare putea sa depuna mai multe eforturi cu scopul de a opri raspandirea unui continut piratat pe platforma sa. Iar Google a primit o amenda de 700 de dolari, care pentru corporatia americana reprezinta doar banii de buzunar al unui angajat in cadrul structurilor mai inalte ale companiei.
Leave a Reply